Най-голямото харчене в бургаския футбол

0

В момента Нефтохимик играе в А група, но се побира в бюджет от около 2,6 милиона лева. Клубът изразходва парите по възможно най-икономичен начин. ФК Черноморец 1919 е в областната група и също работи с икономичен финансов ресурс.

В „най-златните години“ на бургаския футбол обаче се харчеха средства по безумен начин.

Годината е 2009. Красимир Балъков току – що е поел ПСФК Черноморец с големи амбиции и обещания. На съвместна пресконференция в края на януари същата година Балъков и клубния бос Митко Събев заявяват, че до три години „Черноморец“ ще стане клуб от средна европейска величина. След това потичат реки от пари. Средната заплата на футболистите става 25 хиляди лева. Има играчи, които се разписват и срещу 20 хиляди евро на месец. Самият Балъков получава по 50 хиляди евро на месец, според медиите тогава. В клуба идва и Фреди Бобич, който става изпълнителен директор. Той е по-скромен от Балъков и се съгласява на заплата от 30 хиляди евро на месец.

Парите се харчат за какво ли не. Щатът на клуба достига официално 214 души, плюс още поне 50 сътрудници на граждански договори. Заплати получават дори мажоретките в отбора. Купува се скъпо месо за 80 лева на килограм, пие се минерална вода, с десет пъти по-висока стойност от българската. Като капак се привличат чужденци с високи заплати, но съмнителни качества.

За една година сумата набъбва до 16 милиона лева. Това е най-голямото харчене в историята на бургаския футбол. Резултатът за съжаление е печално известен…

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК