Мъри прави футболна академия край Бургас

0

Един от най-котираните български треньори Станимир Стоилов – Мъри е закупил обширен терен край Бургас. Неговата идея е там да се построи нова футболна база, която да заработи в бъдеще. Става въпрос за шест терена, общежитие, столова, зали за лекции, възстановителен център, както и два тренировъчни балона, като всичко ще бъде оборудвано на супермодерно ниво. Ще има и училищна сграда, където младите футболисти ще провеждат образователен процес.

Той няма сам да инвестира в начинанието. С него са още двама съдружници, чиито имена обаче не са известни на този етап. Общата сума, която е необходима за реализация на инвестицията, е над 10 милиона евро. Част от нея се осигурява от Мъри, но повечето пари идват от съдружниците.

Сегашният треньор на Астана – Казахстан ще започне строителството най-рано след година. Идеята е неговата школа да привлича и обучава таланти от цялата страна. Ще работи и получава и средства, както от БФС, така и от министерствата на спорта и образованието. Конкретно от МОН парите ще идват по линия на делегираните бюджет и ще бъдат предназначени за обезпечаване на учебния процес.

Не е ясно защо Стоилов е избрал този район за бизнес-проекта си, но се предполага, че това е заради мекия климат, а и за възможностите в бъдеще да се практикува и спортен туризъм.

Легендата на Левски има договор за две години с Астана, където получава много солидна заплата, особено за родните стандарти. В Казахстан той пише история, след като класира тима в Шампионската лига през миналата година и изигра там прилични мачове с класни отбори.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК