Мирела Демирева е спортист №1 за 2016 г.

0
-
-

Лекоатлетката Мирела Демирева стана „Спортист на годината“ в България за 2016-а година в 59-то издание на анкетата. Тя спечели сребърен медал на Олимпиадата в Рио в дисциплината скок-височина, а на

[sociallocker id=5830]

Европейското първенство в Амстердам също завоюва сребърно отличие. Наградата й бе връчена не от кой да е, а от Стефка Костадинова, която пожела на Демирева да подобри рекорда й от 209см.

„Първо искам да поздравя всички спортисти и спортни деятели, който са тук днес! Благодаря, че ми бе даден шанса да вървя по своя път. Искам да благодаря и на себе си, тъй като запазих куража си. Продължих да се боря и да търся и никога не изгубих вяра в себе си. Смятам, че съм доказателство, че когато на човек му бъде даден шанс, може да постигне мечтите си. Постигнах една такава, но вярвам, че най-доброто предстои, както за мен, така и за всички нас!“, заяви най-добрият ни спортист за 2016-а година.

Топ 10:
1. Мирела Демирева, лека атлетика – 1398 точки
2. Елица Янкова, борба – 1107 точки
3. Радослав Янков, сноуборд – 950 точки
4. Ивет Лалова, лека атлетика – 871 точки
5. Григор Димитров, тенис на корт – 513 точки
6. Кубрат Пулев, бокс – 503 точки
7. Боян Петров, алпинизъм – 319 точки
8. Станимира Петрова, бокс – 208 точки
9. Александър Везенков, баскетбол – 195 точки
10. Цветана Пиронкова, тенис на корт – 178 точки

За „Отбор на годината“ бе определен Националният ансамбъл по художествена гимнастика, а министърът на Младежта и спорта в оставка Красен Кралев награди победителите. В категорията се бореха още Националният отбор по хандбал (жени), ПФК Лудогорец, и мъжкият национален отбор по волейбол. Грациите ни се наредиха сред вечните ни спортни легенди, след като спечелиха бронзов медал на Олимпиадата в Рио. Те станаха шампионки в многобоя на Гран при в Москва. На Световната купа в Казан, нашите момичета спечелиха златото, а на домашна сцена – още две първи отличия.

Ренета Камберова говори от името на всички момичета, заявявайки: „За нас е огромна гордост да спечелим тази награда за трети път. Искаме да благодарим на БФХГ, начело с Илияна Раева, както и на целия ни екип, който не спря да ни подкрепя през всички тези години. Едно от многото неща, които ще ни липсват е да играем за България и без значение цвета на медала, за нас винаги е била чест.“

За спортист на България с увреждания за 2016г. бе отличен Ружди Ружди със 142 точки. Лекоатлетът ни спечели златен медал в тласкането на гюле на Параолимпийските игри в Рио. Той е шампион и от Европейското първенство тази година с два златни медала – на диск и гюле. „Благодаря на всички, които гласуваха за мен и на моя треньор, защото вярва в мен винаги.“, заяви той.

33-та анкета на в.“Труд“ за Треньор на годината определи наставникът на ансамбъла ни по художествена гимнастика Ина Ананиева за треньор на 2016г. „За мен е голяма чест, че печеля тази награда за втори път. Много от вас знаят, че ще благодаря за последно. На г-н Красен Кралев, на г-жа Илияна Раева, че не позволи на този отбор да рухне в последните три месеца, на моя екип и прекрасните момичета – за мен беше удоволствие да работя с тях.“, заяви тя.

Любомира Казанова пък изигра последното си съчетание, след като обяви, че се отказва от художествената гимнастика заедно с всички други момичета от ансамбъла.

По време на церемонията бяха почетени и спортисти, които слязоха от големите сцени в своите спортове, включвайки Станка Златева, Владимир Николов, Явор Янакиев, Радослав Великов и златните момичета от Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Спортен талант за 2016г. и втори пореден път стана джудистът Ивайло Иванов, който на Олимпиадата в Рио стигна до репешажите за бронзовия медал, което е най-доброто представяне на български джудист от 12 години насам. Той спечели и златен медал от серията Гран при в Турция.

Източник: novsport.com

Снимка: БНР

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]