Машина за пари! Балъков изкара 30 млн. евро от футбол

0

Красимир Балъков е най-голямата ни футболна машина за печелене на пари, може да му съперничи само Димитър Бербатов.

Красимир Балъков е натрупал състоянието си основно като футболист на „Щутгарт“. Германците го купиха през лятото на 1995 г. като един от най-добрите конструктори на играта в Европа, четвърти с България в САЩ ’94, където беше включен в идеалния отбор на световното първенство. Договорът му дълго се пазеше в тайна, но накрая се разбра, че именно Краси получава най-високата заплата в Бундеслигата, съобщава Всеки ден. Босът на клуба Герхард-Майер Форфелдер, който тогава беше икономически министър на провинция Баден-Вюртенберг, му беше отпуснал по 6 милиона марки на сезон. Това прави по около 3 милиона евро, които Балъков получаваше в рамките на седем пълни сезона. Това беше и една от най-големите заплати в Германия въобще.

Чак през 2002 г. възнаграждението му беше намалено наполовина, а година след това българският футболист сложи край на кариерата си. Той можеше да остане и още, тъй като в договора му имаше клауза, че се обновява автоматично, ако Балъков е медицински здрав. Но от респект към „Щутгарт“, който тогава беше изпаднал във финансова криза, Краси прекрати договора си и по тази причина не игра на Евро 2004. Така само от брилянтните си изяви с екипа на „Щутгарт“ Балъков е спечелил близо 25 милиона евро.

Останалото е от заплатите му в „Спортинг“, както и от треньорската му работа в швейцарските „Грасхопърс“ и „Санкт Гален“, „Хайдук“ (Сплит), „Кайзерслаутерн“, „Черноморец“ и „Литекс“. От участието си в националния отбор на България също има приходи, като най-голям е този за САЩ ’94 – около 200 000 долара, колкото взимат още Христо Стоичков, Боби Михайлов, Трифон Иванов, Данчо Лечков и останалите големи български герои от световното.

Пред Балъков в класацията за най-добре спечелилите български футболисти е единствено Димитър Бербатов, който в „Манчестър Юнайтед“ се разписваше срещу годишна заплата от 4,8 милиона евро. По неофициални данни Бербатов дотук е изкарал от футбол повече от 35 милиона в европейската валута.