Легендата Бойчо Брънзов се обръща в гроба! Бургас остана без женски баскетбол!

0
-
-

Най- сериозния комплексен фактор в женския баскетбол в новата ни история и голям дразнител за противниковите отбори, отиде в историята. Нефтохимик няма да има представителен отбор и решението на шефовете Огнян Томов и Сашо Везенков е окончателно. При всички положение е резолирано от силния човек над тях Валентин Златев. Двамата иначе са оперативните работници в ръководството. Лукойл ще ограничи финансирането само за школата, а поста за нейн ръководител е предложен на легендата Петко Маринов. Паричният ресурс се пренасочва към мъжкия Лукойл- Академик от гр. Правец и волейболен клуб Нефтохимик от Бургас.

Някои стигат до крайности и отсичат, че покойния Бойчо Брънзов се обръща в гроба. Именно той като треньор е основоположник на силната женска секция в бургаския баскетбол през 90- те години. Това бе времето, когато отбора бе под шапката на държавния Нефтохим. Брънзов е патрон и на баскетболната зала в морския град.

А иначе след приватизацията на завода, Лукойл редуцира до минимум отборите в Бургас под крилото си. Женският баскетбол оцеля, а след назначението на Петко Маринов бяха постигнати исторически постижения в България и евротурнирите. Ядрото на отбора в най- силния му период бе съставен изцяло от българки: Елена Йоловска, Светла Жечева. Светла Асенова, Зорница Костова, Силвия Пеева, Росица Каролева и др. През последните години Маринов странно защо бе изтикван в ъгъла и изпълняваше единствено длъжността консултант. Сега пък се стигна до същинския шамар- образно.

Бургас остава без представителни отбори в елита. Мъжкия отбор на Черноморец отдавна е в миманса, БК Делфин се е концентрирал върху развиване на ДЮШ, а боеспособен мъжки тим може би след време. Всички изброени клубове до един са частни и община Бургас не може да противодейства на процесите в угода на обществените очаквания. Алтуалният въпрос е какво ще стане със зала Бойчо Брънзов след изграждането на новата многофункционална зала в жк Изгрев: Арена Бургас?

UNICONBG.COM