Левски удари ЦСКА в 5-геймова драма

0
Снимка: Lap.bg

Волейболистките на Левски надиграха като гости след петгеймова драма ЦСКА с 3:2 (27:25, 25:17, 20:25, 25:27, 15:2 ) в мач от последния 14-и кръг на НВЛ-жени, който се игра в столичната зала „Васил Симов“.

С този успех „сините“ завършиха на второ място в класирането след редовния сезон в шампионата с 8 победи, четири загуби и 23 точки и си осигуриха минимум бронзови отличия. Тимът на ЦСКА завършва на трета позиция в таблицата със седем победи, пет загуби и 22 точки. Толкова има и Берое (Стара Загора), но остана на четвърта позиция с по-лоша геймова разлика.

Двубоят бе истинско Вечно дерби, като предложи много обрати и напрежение. Играта бе изпълнена с амплитуди, а интригата бе докрай. Левски поведе с 2:0 но не успя да затвори мача с чиста победа. В крайна сметка „сините“ доказаха своите възможности в тайбрека, в който оставиха съперника на 2 точки.

Гостенките стартираха неуверено, докато домакините отбелязаха стабилно начало и започнаха ударно с 8:3в своя полза. Негативната ситуация обаче не разколеба левскарките и те показаха воля и огромен хъс, като стопиха пасива си. Водеща роля за това изиграха разпределителката Кристина Гунчева, която затрудни посрещането на съперника със своя сервис и капитанката Мира Паскова, която отигра важни ситуации. След равностойна игра развоят достигна до 24:24, при което „сините“ отново показаха повече устойчивост и характер и надделяха, като спечелиха първия гейм.

Успехът повлия активиращо на „сините“, като настъпи коренна промяна и във тория гейм те имаха пълно предимство. Волейболистките на Левски започнаха с 8:3 и продължиха да доминират, а диагоналът Моника Кръстева бе в стихията си. След серия от сервис на именно на Кръстева те поведоха с 15:6 и това бе разгромна разлика, като те спечелиха и втората част, като поведоха с 2:0 гейма.

В третия гейм ЦСКА показа, че ще се бори докрай на свой терен. „Червените“ се активизираха, като подобриха всички елементи и взеха инициативата, като поведоха с 8:4. Въпреки всички усилия на „сините“, този пък домакините запазиха водачество, като не позволиха обрати и спечелиха гейма, а с това намалиха с 1:2.

Четвъртата част бе най-оспорвана като играта бе равностойна и изпълнена с напрежение. На втората почивка гостите водиха с 16:13, като имаха и преднина в края на гейма 23:21. Серия от грешки обаче им коства гейма, а червените изравниха при 24:24. В решителните моменти армейките устояха и показаха решителност, като надделяха с 27:25 и изравниха резултата 2:2 гейма.

В тайбрека Левски излезе с пределна решителност, като след серия от сервис на Анелия Джондрова поведе с 5:0. Успешната игра на сините продължи, разликата в тяхна полза нарасна на 8:1. Това бе разгромна разлика и гостенките сломиха съпротиваха на армейките като ги оставиха на 2 точки, а с това триумфираха с крайната победа.

ЦСКА: Диана Ненова, Ралина Дошкова, Мартина Хикова, Ивета Станчулова, Борислава Съйкова, Силвия Кьосева, либеро Михаела Михайлова, Кристиана Белетсова (Дарина Куманова)

Левски: Кристина Гунчева, Мирослава Паскова, Вангелия Рачковска, Моника Кръстева, Анелия Джондрова, Деница Димитрова, либеро Криастиана петрова (Гергана Георгиева, Мария Йорданова, Мария Петкова)

Реализатор за победата на Левски стана Моника Ккръстева с 30 точкки. Мирослава Паскова добави 25 точки за успеха на „сините“.