Левски за пети път в сблъсък с 6 епизода

1
-
-

Жребият за Купата на България сблъска на полуфиналите Левски с ЦСКА-София, което означава, че напролет ще гледаме пет двубоя между двата отбора и общо шест за сезона. Макар и да не е прецедент, такова нещо се е случвало рядко в историята на „сините“.

Още през 1950 година Левски е имал серия от 6 мача с ЦСКА. Тези срещи са както в рамките на календарната година, така и на сезона, тъй като тогава се е играело в цикъл „пролет-есен“, а не обратното както е сега.

Левски не допуска нито една загуба срещу едва двегодишния си тогава вечен съперник. В шампионата двубоите завършват 1:0 за „сините“ и 0:0. Доста оспорвани са и трите финала за Купата на страната (тогава Купа на Съветската Армия). Всеки от тях се играе на стадион „Българска армия“. След като два пъти поред не излъчват победител – 1:1, се стига до трети мач, в който Левски бие с 1:0 след продължения. Последният сблъсък за тази 1950 пък е по случай рождения ден на съветския вожд Сталин, в който „сините“ побеждават „червените“ с 1:0.

В сезона на 100-годишния юбилей на клуба двата вечни съперника пак се срещнаха 6 пъти като този път нещата бяха почти катастрофални за „сините“. Единствената радост за тях дойде след двете нулеви ремита в осминафиналите за Купата. При дузпите Левски победи с 7:6 и си проби път напред. В първенството обаче левскарите бяха разбити 4 пъти от „червените“ с общ резултат 1:8.

Същия сезон Левски премери 6 пъти сили и с Ботев. Двата тима си размениха по три успеха. С по-висока цена обаче бяха тези на „канарчетата“, които се оказаха крайни победители в битките от турнира за Купата на България (виж статистиката).

За последно Левски игра 6 мача срещу Хасково през сезон 2014/15. Това се наложи защото този сезон беше най-слабият в първенството за клуба от 1938 година насам и той за първи път оттогава завърши извън Топ 6. Поради това игра в долната част на плейофите, където бе Хасково, а срещна този тим и в четвъртфиналите за Купата. Там нямаше проблеми за фаворита – 3:0 на „Герена“ и 1:1 в протоколния реванш. „Сините“ обаче бяха на път да запишат унизителна загуба от този тим в плейофния мач на „Герена“. Двубоят завърши 1:1, а Левски се спаси от поражение заради няколко спасявания на Боян Иоргачевич в края на мача.

Както се вижда, няма ясна тенденция в шесткратните сблъсъци на Левски с един и същ съперник, тъй като те са завършвали по всевъзможни начини и с променлив успех. Повечето от последните обаче навяват тъжни спомени за левскарите от неуспешни сезони за отбора.

Източник: „Меридиан мач“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Ал. Миланов
Ал. Миланов
6 години по-рано

1 : 8 в четири мача , хаха , ние сме ги били с такъв резултат горе долу в един мач .