Левски гази в юбилейните гостувания

0

Както „Меридиан Мач“ вече информира, гостуването срещу Септември утре ще бъде под юбилейния номер 1000 за Левски на ниво „А“ група. Днес спортният ежедневник предлага още някои любопитните факти от досегашните 999 срещи на 26-кратни-те шампиони на чужд терен в елита. Прави впечатление, че цели 9 са клубовете, които никога не са губили от Левски у дома. Срещу някои от тях тази статистика никога няма да се промени, защото тези отбори или вече ги няма, или може никога повече да се върнат в елита. Става дума за Академик (Свищов), ЖСК – Славия, Строител (Сф), ЦСКА-София, Металург (Пк), Витоша (Бистрица), Розова долина (Казанлък) и Завод 12 (Сф). Все пак трябва да се отчете, че срещу всеки от тях Левски е играл много малко мачове. Най-много са те срещу Академик (Свищов). В четирите гостувания на този тим, левскарите стигат до две равенства, а в другите два случая – падат.

Години наред най-трудното гостуване на Левски беше това срещу Ботев (Пд). Именно срещу „канарчетата“ „сините“ са натрупали най-много загуби при визити – цели 29.
Именно от Ботев (Пд) е и единствената загуба на Левски в юбилейните гостувания. За такива броим деветте под номера 100, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800 и 900. Провалът срещу „канарчетата“ е през август 1978 година, когато те побеждават Левски с 2:0 в гостуване номер 400. Точни за „жълто-черните“ тогава са Иван Кунчев и Митко Аргиров след асистенции на Костадин Костадинов.

От това поражение насам левскарите са безпогрешни в юбилейните визити. Като цяло в останалите осем такива мача, те имат шест победи и две ремита. Единственият отбор, срещу който „сините“ два пъти са играли в такива срещи е Славия. Това стана в мач номер 900, когато Левски спечели категорично най-старото столично дерби на стадиона в квартал „Овча Купел“ с 3:0. Срещу „белите“ е и гостуване номер 200 през 1957 година, което завършва 2:2.

Нещо историческо имаше може би единствено в гостуване номер 800 на Левски. То беше през май 2005 година във Варна срещу местния Спартак. Тогава, водени от Станимир Стоилов, левскарите разгромиха „соколите“ със 7:0. По-важното в случая е, че дотогава това беше най-изразителната победа на Левски на чужд терен в елита.

Малко повече от година по-късно рекордът бе подобрен след 8:0 над Марек в Дупница.

Има още няколко по-големи клуба, срещу които 26-кратните шампиони са с много негативна статистика в гостуванията.

На първо място трябва да отбележим Лудогорец. Там цифрите засега са плачевни – една победа, едно реми и осем поражения. Сериозно е изоставането и срещу шампиона за 1963 година Спартак (Пд) – 3 победи и 7 загуби. От Литекс изоставането е само с един мач – 8 победи за „оранжевите“ в Ловеч срещу 7 за „сините“. Има и тимове като Верея и Велбъжд (Кн), при които победите и загубите на Левски са равни, но „сините“ все още изостават при головата разлика.

Най-комфортно грандът от София се чувства при гостувания на Монтана. Там от общо 10 двубоя, 9 пъти се е получавал знак „двойка“, а само веднъж се е стигало до „хикс“.

Левски е 100%-ов в Севлиево срещу Видима. Там от 5 мача има 5 победи, като никъде другаде досега „сините“ не са били безпогрешни в по-голям брой мачове.

Като брой победи съвсем логично най-много те са постигнали в най-старото столично дерби срещу Славия – 38, но и мачовете между двата отбора са най-многобройни.

2 5 3 8