Кралев обвини норвежкия спорт в нарушаване на феърплея

0
-
-

Спортният министър Красен Кралев обвини норвежките национални отбори по ски бягане и биатлон в нарушаване на феърплея. Според него те симулират дихателни проблеми, за да използват забранени препарати с разрешение.

В своята първа публична изява след зимните олимпийски игри в Пьонгчанг Кралев коментира представянето на българските състезатели в предаването „Тази сутрин“ по Би Ти Ви.

Министърът, който винаги е много сдържан в своите изказвания, се ядоса на текст в сайта на Би Ти Ви, според който България не е спечелила нито един медал с 50 милиона лева инвестиция в олимпийска подготовка, а Норвегия е взела 39 медала при годишен бюджет от 30 милиона, както и на твърдението, че част от норвежките спортисти са водопроводчици, дърводелци и учители.

„Дайте да не коментираме такива несериозни неща. Какви водопроводчици, като целият отбор на Норвегия в ски бягането и биатлона са астматици. Дойдоха със съответните препарати. Всички знаят за какво става въпрос. Аз го приемам като нарушен феърплей“, заяви Кралев, който през октомври влезе в управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA).

Според правилника на WADA даден спортист може да получи разрешение да използва препарат от забранения списък при определено заболяване.

„Очевидно норвежките лекари са издали такива документи, хората се водят за астматици и всички носят препарат за астма, който е свързан с повишаване на кислородния обмен в организма“, каза Кралев.

„От години всички коментират как в норвежките национални отбори в ски бягането и биатлона всички до един са астматици. (В Пьонгчанг) Те носеха препарати против астма, колкото всички останали държави“, допълни спортният министър.

По думите му в Норвегия това се случва „от години“. „Но е законно. По правилата е. Нищо не можеш да кажеш, след като са получили такива сертификати. Това е публична тайна от много години. От много олимпиади е така“, каза още Кралев.