Коронясаха София за столица на спорта

0

С тържествена церемония София бе официално коронясана за Европейска столица на спорта през 2018 г. Над 400 души в препълнената Голяма зала на Европейския парламент в Брюксел избухнаха в аплодисменти в мига, в който представители на Марсилия предадоха на българската столица символичната щафета и знамето, което се развя в ръцете на кмета Йорданка Фандъкова. До нея бяха трима от най-популярните и обичани български олимпийски шампиони и медалисти, спомогнали българската столица да получи престижната титла: Тереза Маринова, Екатерина Дафовска и Йордан Йовчев, както и Елен Герджиков – председател на СОС, евродепутатът Андрей Ковачев, общински съветници и др.

Преди това стотиците присъстващи изгледаха двуминутния клип, с който екипът на София2018 презентира дейността си по инициативата и информира за намеренията си през следващата година, съобщава www.sofia2018.bg. Видеопосланието изтъква основните приоритети на градската управа по отношение на спорта и отбелязва, че най-важната цел на кампанията се съдържа в намерението спортът да достигне до всеки, да обхване многообразието от различни възрастови и социални групи.

„София, един от най-зелените, древни и красиви градове на континента, през 2018 г. ще председателства Европейския съюз. За нас е чест, че през същата година градът ще бъде Европейска столица на спорта под мотото „Обичам спорта, обичам София!“, заяви в краткото си приветствие към стотиците присъстващи в залата Йорданка Фандъкова. “От името на Общината и от името на всички жители на българската столица искам да благодаря за голямата чест и да уверя, че София ще бъде една от най-добрите европейски столици на спорта. Поемаме това знаме и отговорността да направим всичко възможно за да стане нашият град още по-красив, спортен и модерен,“ каза още Фандъкова, а посланието й бе изпратено с продължителни аплодисменти. Кратко приветстивие отправи и Йордан Йовчев, който също обеща София да бъде най-добрата европейска столица на спорта.

На събитието присъстваха представители на градове и общини от цяла Европа, високопоставени гости от Европейската комисия и евродепутати, бизнесмени, хора на изкуствата. Отчет за дейността си направиха членовете Управителния борд на АCES Europe, сред които е и Анатоли Илиев, организационен секретар на София2018. Базираната в Брюксел нестопанската организация всяка година от 2001 г. насам определя европейска столица, град, общност и селище на спорта. Пред препълнената зала за пореден път Андрей Ковачев изнесе прочувствена реч за ролята на спорта за бъдещето на обединена и силна Европа. Евродепутатът е в основата на идеята българската столица да кандидатства и да спечели преди три години званието Европейска столица на спорта. Всеки един от присъстващите в залата получи символичен подарък шалче и сувенири от София – Европейска столица на спорта.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]