Комисията за Етика и феърплей подкрепи Славия, ще се налагат глоби за псувни и цинизми от феновете

0

Комисията за Етика и феърплей подкрепи Славия. Както е известно, след двубоя с Левски, „белите“ пуснаха контестация заради обидни реплики и скандирания от страна на „сините“ привърженици по адрес на Венцислав Стефанов. Ето какво се казва в съобщение на комисията:

На свое заседание Комисията за Етика и феър плей разгледа писмо – апел от ПФК „Славия – 1913“, София, по повод зачестили случаи на арогантно и брутално поведение на фенове по трибуните на футболните стадиони, изразяващо се в цинични, обидни и вулгарни скандирания и издигане на плакати с нецензурни надписи.

Комисията намира, че такова поведение създава изключително неприятна обстановка за протичането на футболна среща. То разрушава спортния дух, сериозно ограничава посещаемостта и влияе негативно на психиката на децата ни.

Комисията подкрепя апела на ПФК „Славия-1913“ и призовава всеки клуб да последва това обръщение и да съдейства за прекратяване на такъв тип поведение от своите привърженици и всяка футболна среща на любимия отбор от шампионата на България да се превърне в празник, на който без притеснения за здравето и възпитанието на децата си, да дойдат всички любители на футбола.

Комисията предлага на компетентните органи в БФС да уведомят футболните клубове да предприемат съответните мерки, за недопускане и предотвратяване на използването на нецензурни скандирания и издигането на плакати с вулгаризми, непреводими за децата и юношите, присъстващи на срещите от първенствата по футбол на България.

Комисията предлага на Спортно-техническата комисия към БФС да се проведе незабавен инструктаж на делегатите и те да отразяват в докладите си подобен вид прояви по време на футболните срещи, като дословно да описват и цитират случващото се.

Комисията сезира Дисциплинарната комисия при БФС, при констатирани нарушения от такъв характер, да налага санкции съгласно Дисциплинарния правилник на БФС 2017/2018.

Компетентните органи в БФС след всеки изигран кръг да уведомяват органите на МВР за извършените нарушения, за да може да се предприемат съответните действия от държавните органи в Република България.

Комисията за Етика и Фейр плей призовава всички обичащи играта футбол, да се обединят под идеята, денят на футболната среща на любимия отбор да се превърне в ден, на който всеки привърженик на отбора да се радва или страда с отбора, да изживява, както хубавите така и несполучливите моменти на своите футболисти.

Все пак никога да не се забравя, че футбола е просто една игра.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК