Кой изпи бирата? Жадното!

0

Има една популярна реклама, в която питат „Кой изпи бирата?“. Но ние няма да си говорим за бира, колкото и да ни се иска. А е едно такова приятно време – само за бира, за приятели и за футбол. Ще си говорим за приятели и футбол.

Приятели има – видяха се преди мача на Левски снощи. Малко или много. Бяха силни, задружни и застанаха зад отбора си. Добър или лош, той си е техният. Тяхната любов и те я бранят. Едни сини момчета, мъже, деца. С тениска и шалче. Вървят рамо до рамо срещу несправедливостта и са рамо до рамо за Левски. Техният Левски.

И да си представим само, че Левски е бирата. Бирата, която някой изпи.

Жадното! Прякорът на човека, който е треньор на Левски. Човекът, който снощи стоеше свит на скамейката и се чудеше къде да се скрие по време на дузпите с Верея. Човекът, който чува „Оставка“, но май няма доблест да я подаде!

Жадното дойде в Левски през март. Преди един мач с един отбор, който бе спечелен с 2:1. На мускули, на гол ентусиазъм, но спечелен. И от там…

От там леко полеко Митов навъртя 15 мача начело на „сините“! 15! Това доскоро си беше един полусезон. В този полусезон Левски постигна 5 (пет) победи и 6 (шест) загуби. Към тях прибавяме 4 равенства. Един полусезон, в който „сините“ под ръководството на Митов събраха точно 19 точки. Последният път, когато в „А“ група се играха 30 мача на сезон, бе 2012/2013. Тогава за един полусезон Пирин (Гоце Делчев) събра толкова точки и бе на 8-о място.

„Аз съм длъжник на Левски и с идването ми сега искам да виждам тим, който излиза за победа във всеки мач. Искам да виждам печеливш отбор, който да бъде на мястото, което му приляга – първото“, каза Митов при представянето си.

15 мача по-късно успя ли да го видиш? По-точно успя ли да го направиш? Не!

Победи ЦСКА веднъж, но след това загуби два пъти с по 0:3! Това не е ли повод за оставка? Загуби от Берое, Черно море и Локомотив (Пловдив) в рамките на 2 месеца. Това не е ли повод за оставка? Направи равен с Дунав, Черно море и Верея. Това печеливш отбор ли е? За 15 мача вкара 17 гола и допусна 18! Това ли искаш да виждаш? Отрицателе баланс!

На всичко отгоре оставяш извън групата най-добрите си футболисти, защото не искали да подпишат нови договори. Тези неща ги правеше Наско Сираков, но бяха премислени, а и Наско е друга вселена и може да си го позволи. Тогава в Левски имаше футболисти и имаше кой да замени тези, които гледаха видео.

Даваш заплати на Костадинов, Аниете, Де Нойер и Лукин, но им я даваш, за да потичат за здраве в тренировките. Той и Златан си тръгна от ПСЖ като свободен агент, но преди това не го бяха извадили от групата.

И за да бъде наглостта пълна: „Виждате, че ние играем с най-много юноши в Първа лига“. Измиване на ръцете! Видите ли, аз гласувам доверие на юношите и им давам шанс, но това са им възможностите на този етап.

Оправданието с „Това са футболистите, толкова си могат“ не върви. Люпко с тези футболисти беше първи и без загуба.

Г-н Митов! г-н Жадно! Изпихте бирата, платихме ви сметката, можете да си ходите. Защото с този футбол ни чака нов срам в Европа и ваше уволнение още след трети кръг в Първа лига. И следва един процес, който вече сме го гледали.

Както казахте – длъжник сте на Левски. Опитахте, но не успяхте да си изкупите дължимото. Затова не натрупвайте нови дългове, а си тръгнете като мъж. Защото снощи беше срамно. Два пъти по 0:3 беше много срамно. Отрицателен баланс за един полусезон е срамен. Срамно е да гледаш как малки деца плачат от мъка, докато гледат твоя Левски да се мъчи в бараж с Верея (с цялото ми уважение към старозагорци).

Но по-срамно от липсата на доблест и чест в един мъж няма. Къде къде по-големи треньори от вас са си признавали грешките и са си тръгвали. Вероятно защото имат достойнство. А вие?

Разбира се, вината не е само във вас. Тя и в тези със селекцията (някои вече са „моряци“, други са на „Раковски“), тези в ръководството. Но това е за друг коментар. Към тях засега ще кажем само едно: „Думам ти, дъще, сещай се, снахо!“.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ