Кои са най-бързите български футболисти?

0

За приза най-бърз футболист в света спорят няколко играча, между които и суперзвездите Гарет Бейл и Кристиано Роналдо.

В последната година нашумя и Хектор Балерин, който пробягва 40 метра за 4,42 секунди. Не се уточнява обаче, дали измерването е ръчно или електронно, което в леката атлетика има голямо значение.

Все пак интерес буди и въпросът, кои са най-бързите български футболисти в историята. В различни периоди, техните имена разбира се се сменят. Факт е обаче, че най-бързите 100 метра, които са пробягани от български играч, са дело на Цветан Веселинов. Той има резултат от 10,8 секунди, който е постигнат през 1967 година на кортова писта. Това означава, че ако се беше качил на тартан, той е можел да бяга 10,6-10,7, което си е феноменално. В този период отличен резултат на 100 метра има Георги Попов- Тумбето – 11,0 секунди.

В по-късната история впечатление правят изявите на Христо Стоичков, Божидар Искренов и Емил Костадинов. Ицо е бягал 100 метра за 11,0 секунди, но той има и 6,9 секунди на 60 метра. Костадинов е бягал стоте метра също около 11 секунди. Божидар Искренов няма измерено разстояние в дисциплина, но е дал 5,8 секунди на 50 метра от място.

По-късно страхотна скорост демонстрира и Мартин Петров, който по време на престоя си в Сервет – Женева е пробягал 80 метра за 8,8 секунди – отличен резултат на това необичайно разстояние. От по-новите ни футболисти обаче, като че ли няма някакви големи спринтови дарования.

А на въпроса „Кой е най-бързият наш играч в историята?“, всеки може сам да даде своя отговор.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК