Кишишев ще връща славата на родния Черноморец от дъното

0

Радостин Кишишев е едно от най-популярните имена в бургаския и българския футбол. Той е футболъстът с най-много стаж в английското първенство, където прекарва почти 11 години. Тинката, както го наричат приятелите има и 80 мача с националната фланелка, което го прави един от играчите с най-много срещи по този показател.

В рубриката за легенди на Черноморец може и да има хора, които оспорват неговия принас за историята на клуба. Кишишев е юноша на тима, има силни мачове в началото на 90-те години на миналия век, но много млад преминава в Нефтохимик, а след това и по широкия свят. В случая обаче не би трябвало да има съмнение дали той заслужава да бъде наречени легенда най-малкото защото е един от най-успелите футболисти на този клуб в български и международен мащаб. Може би със Златко Янков спорят за тази чест. Интересен факт е, че в момента Кишишев е шеф на ДЮШ на ФК Черноморец 1919 , а Янков е директор в клуба.

Самият Радостин още от малък е влюбен във футбола. Първите си стъпки прави на игрищата на родното училище в комплекс Славейков – „Димчо Дебелянов“. Още като малък слабичкият юноша прави впечатление с техника, дрибъл и усет към играта. Влриза в спортнота училище в паралелка „футбол“. Постепенно започва да се налага като незаменин титуляр. Натрупва сила и маса, а на 17 години е повикан в мъжкия отбор. Това става през есента на 1991 година. Същият сезон има записани 6 мача и 1 гол. През следващата година е 23 мача и 2 гола. Играе като централен защитник или опорен халф, в зависимост от това къде ще го сложат треньорите. Много бързо става незаменим титуляр и основна фигура в отбора. Точно в този период Черноморец се тресе от тежка криза. В първите години на преход пари няма, а частния бизнес още бяга от всякакви ангажименти. През лятото на 1994 година Кишишев е продаден на Нефтохимик, който пък по това време е в цветущо финансово здраве. Подкрепян от държавния „Нефтохим“ клубът е остров на стабилността в много тежки и трудни години. Продаден е от президента на Черноморец Стоян Абрашев, а покрай трансфера му има голям мирис на скандали, които продължават поне два месеца.

В Нефтохимик Кишишев се налага за големия футбол. Той става капитан на отбора и една от най-важните и силни фигури. На терена се раздава до край, като много бързо печели симпатиите на публиката. За три години става и сериозно име в родния футбол. През 1996 година дебютира за националния отбор на Европейското първенство в Англия. Прави фурор и веднага привлича погледите към себе си. Искат го поне десет западни клуба. Босът на Нефтохимик Христо Порточанов обаче поставя много високи финансови претенции. Най-настоятелни са от Байерн Мюнхен. Дават 3 милиона марки, което е страхотна цена за български футболист. Трансфер обаче не се случва. По странни причини Кишишев е преотстъпен на турския Бурсаспор срещу 700 хиляди марки. През лятото на 1997 година пък е продаден на Литекс за 2 милиона марки. Това и до сега е един от най-сериозните вътрешни трансфери в страната. В Литекс продължава възхода, като вече е неизменна част и от националния отбор. Става два пъти шампион, налага се като постоянен титуляр в онзи силен състав на ловешкия тим.

През 2000 година е продаден на английския Чарлтън, който играе във Висшата лига на Англия. Сделката е повече от отлична. За него да платени 2,3 милиона паунда, които влизат в касата на Литекс. Първите стъпки на Тинката на Албиона се тежки. Натоварванията са чудовищни, конкуренцията страховита. Трябва да се влагаш на макс в тренировките, ако искаш да играеш в мача или поне да попаднеш в групата. Първият сезон за него е силен. Той играе в 27 мача за Чарлтън и вкарва 1 гол. Следва неприятна контузия и дълго възстановяване. Постепенно се налага като сериозен титуляр в отбора. В сезон 2002/2003 година играе в 34 мача и вкарва и 3 гола. Смятан е вече за една от зведните на клуба. Заплатата му е вдигана на няколко пъти, за да достигне 50 хиляди паунда на месец.В Чарлтън Кишишев играе до 2006 година. Същата година носи фланелката в 37 срещи. Контузва се лошо, което предрешава нещата. Вече е и на години, което мотивира ръководството на клуба да не удължи договора му. През 2007 – 2008 година играе за Лестър и Лийдс с променлив успех. Слаед това се връща отново в Литекс за две години. Става и отново шампион с клуба от Ловеч и под ръководството на Гриша Ганчев.През 2010 година на 36 години се връща отново в Англия и носи един сезон екипа на Брайтън. Там изиграва 36 мача. Следва един сезон в Черноморец през 2011 / 12 година и край на кариерата му.

Междувремено се налага постоянно като фактор и в националния отбор. През 2004 година има скандал заради капитанската фланелка, която в крайна сметка е дадена на Стилян Петров. Това провокира Тинката да се откаже временно от тима ,но след известно време се завръща отново в състава. Активът му в националния отбор е 83 мача и 1 гол официално.

След като приключва с активната си кариера за известно време е тийм – мениджър в Черноморец, след това е помощник на Херо в бургаския тим. Опитва късмета си във Верея, води и ПФК Бургас, както и в новия Нефтохимик. Сега е шеф на ДЮШ на ФК Черноморец 1919 и се бори със зъби и нокти да върне славата и традициите на родния тим.

Кишишев е и много сериозен предприемач. Още през 2004 година откри ресторант в Слънчев бряг, който обаче работи само две години. Контролът бе труден поради простата причина , че по това време Радостин играеше в Англия. След това започна да открива кафета и заведения в Бургас. Отвори и пицария в комплекс Зорница, която носи интересното име „Киш“. Посетителите твърдят, че пиците там са отлични, с малко тесто и много плънка. Бизнесът на легендата на Черноморец върви в добри темпове и е част от неговото ежедневие Междувременно Радостин имаше тежки мигове. Загуби първата си съпрута Красимира, което преживя много тежко. Успя да се пребори и отново намери любовта в живота. Много е показателен факта, че преди да поиска ръката на новата си изгора той е поискал разрешение за това от родителите на починалата си първа и истинка любов Красимира.

Сега пред Радостин Кишишев има нови предизвикателства. Той се занимава с децата на Черноморец, с развитието на школата, с изграждането на бъдещето. Годините са трудни. Бургаският футбол изпадна в тежка криза и сега са необходими много усилия да се върнат старите позиции. Сигурно е обаче, че докато хора като Кишишев се занимават с тази игра, надежда има…

Черноморски фар

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК