Как Славия и ЦСКА прецакват Черноморец срещу 7 апартамента

0

През 1980 г. „Славия“ може да се похвали, че разполага с един от най-силните отбори в България, ако не и

[sociallocker id=5830]

най-силния. Създаден от треньора Атанас Пържелов и доразвит от Христо Младенов, белият отбор е способен да победи всеки. Завършва втори в „А“ група и то след съмнителен мач между бъдещия шампион ЦСКА във Враца. Печели Купата на Съветската армия с победа 3:1 във финалния мач срещу „Берое“, а след това прави и фурор в турнирите на УЕФА, където стига чак до четвъртфинал срещу холандския „Фейенорд“ (3:2, 0:4). След това обаче „Славия“ се разделя с най-силните си футболисти.

Капитанът и голмайстор Андрей Желязков е про­даден на „Фейенорд“, а крилото Чавдар Цветков подписва професионален договор с „Аустрия“ (Ви­ена). Изпеченият боец Ваньо Костов заминава в „Спортинг“ (Лисабон).

Така през пролетта на 1983 г. белите го закъсват много лошо. На 4 юни надвисва опасността да играят квалификации за оставане в елита. Това се случва, след като „Славия“ пада 1:2 от „Черноморец“ в София. Иван Йовчев и Иван Притъргов вкарват голове­те за бургазлии, а дузпата, отсъдена от рефера Георги Цветанов – Баничката, стига на белите само за по-малка загуба.

Така преди последния кръг славистите са на фа­талното 13 място, а пред тях е именно „Черноморец“. Въпросът е да прецакат по някакъв начин онези от Бургас, които на всичкото отгоре имат две точки повече.

За щастие на „Славия“, в послед­ния кръг противник е ЦСКА, който вече си е подсигурил шампионската титла и повече точки не му тряб­ват. А „Черноморец“ гостува на ЖСК „Спартак“ във Варна. Единственият шанс на белите е да побе­дят, а бур­газ­лии да за­губят в морска­та столица. Тогава двата тима ще се изравнят по точки, но славистите ще имат по-добра голова разлика.

Уреждането на победата срещу ЦСКА втория начин

се оказва сравнително лесна работа. „Славия“ е отбор на строителни войски, и армейските им побратими по пагон няма как да откажат реверанса. Акцията по подсигуряване на победата се води от генерал Василев и полковник Петко Симеонов – Пиночет. Организирана е среща на високо равнище във военно­то министерство, подчинено на прочутия цесекар Добри Джуров.

Генералитетът около ЦСКА дава съгласието си за сделката. Срещу това обаче Строителни войски трябва да дадат седем апартамента от жилищния си фонд. Речено-сторено. Заповедта да бъде даден мачът е сведена до начал­ника на военния отбор полк. Никола Миланов-Чопъра и треньора Борис Станков.

Задействано е и главното управление на транспорт­ните войски, тъй като ЖСК „Спартак“ се явява железничарски отбор. От­там се спуска нареждане до варненци, че трябва да бият „Черноморец“ на всяка цена. Бургазлии не бива да си тръгват дори с една точка, понеже ще минат белите в класирането.

Акцията по спасяване на „Славия“ се провежда в съботния следобед на 11 юни.

Защитата на ЦСКА стои подредена в шпалир

и пуска младия нападател на белите Петър Алексан­дров да прави каквото си иска. В 20 минута младежът от Карлово открива резул­тата – 1:0 за белите. Оттам-нататък всичко живо слухти по „Спорт и музика“ как върви мачът във Варна. На полувремето ЖСК „Спар­так“ води с гол на Сашо Борисов, но след антракта Иван Коцев изравнява за „Черноморец“.

Черни облаци надвисват над „Славия“ и в буквалния, и в преносния смисъл. От Витоша се стоварва лятна буря, излива се порой и става много тежко за игра. Все пак Петър Александров успява да вкара от дузпа за 2:0, при която вратарят на ЦСКА Георги Велинов му подсказва къде да бие.

Точно тогава от Варна по радиото се включва комен­таторът Васил Каракашев. Докладва възбудено, че ЖСК „Спартак“ вече води с 2:1! Голът е на Стефан Найденов – Доктора, като преди това съдията Георги Милев е оставил гостите от Бургас в намален състав след червен картон на Георги Илиев – Креката. Мисията е успешна и „Сла­вия“ оцелява в елита. „Чер­номорец“ отива на бараж срещу втория в Южната „Б“ група „Локомотив“ (Пд), но се отърва след победа 2:1 и нулево равенство.

За полягането, освен седемте апартамента, „Славия“ плаща и по 80 лева на всеки от футболи­стите на ЦСКА. Толкова са премиите за победа.

Източник и снимка: в-к „Уикенд“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]