Как фалира ПСФК Черноморец

0

В момента ПСФК Черноморец е в състояние на фалит, въпреки оптимистичните одити за 2015 -та и 2016-та година. Самите те обаче не са заверени и не е ясно дали отговарят на някаква истина. Реално клубът е в тежък финансов колапс и на този етап спасение от това положение няма. Как обаче се стигна до тук. Може би мнозина вече са забравили.
Всъщност историята на клуба започва реално през 2007 година. Тогава в капитала е апортиран спортен комплекс Черноморец, в представителния отбор е влязъл в А група. Година преди това начело на клуба като собственик на застава Митко Събев. В първите две години треньор е Димитър Димитров – Херо, а бъджетът е в рамките на 3,5-4 милиона лева на година, заедно с издръжката на стадион Лазур.
В края на 2009 година като главен мениджър е назначен Красимир Балъков. Той прави пълна революция в клуба. На първо време е определена заплата за него в размер на 100 хиляди лева на месец плюс един куп допълнителни придобивки. Започват да се привличат купища играчи със съмнителни качества. Като изпълнителен директор е назначен Фреди Бобич, също със солена заплата. Обявени са сериозни цели. До 5 години бюджетът на клуба трябва да достигне 20 милиона евро, като парите ще се осигуряват по пазарен принцип. Също така за този период Черноморец трябва да влезе и в Шампионска лига. Щатът на клуба скача да неимоверни висоти. Плащат се заплати на мажоретки, купуват се всякакви консумативи, които по-късно ще се окажат ненужни, наемат се хора за всякакви дейности, парите хвърчат с висока скорост. Бюджетът стига до 16 милиона лева на година, а по това време в клуба работят над 210 души на постоянен договор. В същото време на полусезон се сменят поне по 10 футболисти, като голяма част от тях имат договори с мениджърската агенция на Фреди Бобич. Текучеството продължава, парите се харчат на воля, а финансовите показатели започват да светят много ярко червено. За 2009 година загубата е в размер на близо 9 милиона лева, а за следващата година е приблизително със същата стойност. За две години са изхарчени над 32 милиона лева без реален спортен резултат и без някакво развитие на обявения проект на Балъков. Напрактика клубът изразходва много повече, отколкото може да генерира приходи. Това създава тотални дисбаланси, които се задълбочават буквално с месеци. В края на ерата на Балъков идват мениджъри като Буковац и Персикети, които също задълбочават кризата. Самият Балъков напуска в края на 2010 година след като става ясно, че Петрол – Холдинг няма да дава повече пари, а конфликтът между акционерите Събев и Ершов става публично достояние.Следват три години агония, която продължава толкова дълго благодарение на гения на Димитър Димитров- Херо. Той се завръща отново в отбора, като успява да вземе без пари няколко качествени футболисти, които след това биват продадени изгодно. По този начин в клуба влизат около 4 милиона евро. Моделът обаче се изчерпва, а през 2014 година Черноморец изпада в Б група. Сега вече играе в селските групи…..По този начин беше фалирано дружеството, а от обещанията на Балъков и Събев не остана нищо.