Как Нефтохимик изтърва Крис Добрев

0
-
-

Името на Кристиян Добрев нашумя много в последните месеци. Той се превърна и в най-младият играч, който е отбелязвал гол в българския елит. Това направи преди броени дни срещу състава на Монтана с екипа на Ботев Пловдив. Крис Добрев обаче е рожба на бургаската футболна школа. Малцина знаят как той бе изпуснат да отиде в Пловдив преди три години.
През пролетта на 2014 година Добрев носи екипа на Нефтохимик. Тогава отборът е в А група, но се тресе от много тежка финансова и управленска криза. Собственик е бургаският бизнесмен Николай Филипов. След като три години поред издържа клуба, той обаче е на прага да се откаже. Спира финансирането, което се отразява пагубна. Всъщност продължава да осигурява средства само за заплати на треньорите в ДЮШ. По това време Крис Добрев вече загатва сериозно за своите качества. Той влиза в полезрението на големите отбори в България. Има няколко примамливо оферти. По това време Ботев Пловдив върви възходящо, като клубът е с един от най-големите бюджети в страната, щедро финансиран от КТБ.
Крис Добрев играе в състава на набор 2001 година. Треньор на формацията е опитният специалист Антон Николов. Заради кризата обаче, много от талантите вече гледат към други тимове. Кристиян Добрев показва отлични качества. На 13 години той бяга 50 метра за 6,0 секунди, което е впечатляваща скорост за тази възраст. Има дрибъл, скорост, пас, удар. Всичко, което трябва на един футболист.
От Ботев Пловдив са особено настойчиви. В крайна сметка той и неговите родители се съгласяват да отидат на базата в Коматево и младият талант да започне подготовка със своя набор. Интересно защо обаче ръководството на Нефтохимик не прави нищо за да го задържи в клуба.
В края на май 2014 година в Пловдив се провежда финален турнир за купата на „Кока Кола“. Фирменото състезание е традиционно всяка година, но този път по съвпадение се провежда в столицата на Тракия. Крис Добрев участва с училищния обор на ОУ“Антон Страшимиров“. Той е воден от преподавателката Марина Иванова. Младият талант отново изпъква в надпреварата на малки вратички, но отборът му отпада на полуфинал.
След състезанието училищният тим се прибира за Бургас със специално нает микробус. На връщане обаче возилото се отбива до базата в Коматево, където са оставени именно Крис Добрев и Тодор Петков, като и двамата бургазлии са играчи на „Антон Страшимиров“, и на Нефтохимик. Те започват подготовка с Ботев Пловдив. Малко след тази събития КТБ фалира и парите секват. Изградената школа на пловдивчани обаче продължава да работи перфектно. Така сагата около младия талант приключва. Сега Добрев е едно от най-обещаващите млади имена в Европа, а Петков е част от шампионския тим на Ботев от тази година. А, въпросът, защо двамата са изпуснати по този лесен начин от ДЮШ на Нефтохимик, остава да виси без отговор….