Как Катерицата изкатери пътя от мрака до светлината

0
-
-

Без съмнение новата звезда на Манчестър Юнайтед Алексис Санчес е пример за това как човек винаги трябва да вярва в себе си и да не спира да следва мечтите. Чилиецът е израснал в изключителна бедност, преминал е през големи трудности, като в дадени моменти е бил на дъното. С много работа, упоритост, талант и желание за промяна той успява да се изкачи до футболните върхове, обличайки екипите на някои от най-големите клубове в света.

Ето и 10-те неща от историята на Алексис, която я правят уникална и достойна за филм:

1. Алексис Санчес е роден на 19 декември 1988 година в чилийския град Токопиля. Градчето наброява 25 хил. души, повечето от които се занимават с рибарство и миньорство. Преди години братът на Санчес – Умберто казва: „Ако Алексис не беше станал футболист, сега щеше да работи като другите в мините“.

2. Още като дете Алексис получава прякора Dilla, което е съкращение на испанската дума „ardilla“ или казано на български – катерица. Приятели на Санчес го наричат така заради невероятната бързина, с която се катери по дървета и сгради. А причината, поради която се катери малкият Алексис, е напълно обяснима – той трябва да свали по най-бързия начин футболната топка, заседнала по време на мачовете по улиците на Токопиля. Сега, години по-късно, в градчето има улица, носеща името „Алексис Санчес“.

3. Детството на Алексис не е никак лесно. Той израства само с майка, тъй като баща му ги напуска малко преди раждането му. Мартина сама се заема с отглеждането на сина си. Тя продава риба и така изхранва него, брат му и двете си дъщери. Когато Санчес е на 16 години и играе за Кобрело, майка му отнася глоба от 1000 долара заради продажба на риба без лиценз. Сумата е непосилна за Мартина и Алексис. Това принуждава футболистът да се свърже с футболния агент Фернандо Феличевич, който взима правата на Санчес и в замяна урежда дълга на майка му.

4. Чак на 15-годишна възраст Санчес става собственик на… футболни обувки. Те са му подарък от кмета, който е фен на отбора на младежа. Градоначалникът му купува бутонки „Рийбокс“. До този момент Алексис носи обувки, взети назаем.

„Няма да забравя, когато получих първите си обувки. Бях толкова развълнуван и щастлив, че го носих по улиците, въпреки че бяха само за трева. Преди това играехме боси. Това е и причината да съм пъргав и леко да подскачам, докато бягам. Подскачам, защото като малък избягвах камъните“.

5. Санчес често прави неща, които по никакъв начин не отговарят на звездния му статус. Преди години, докато е играч на Удинезе, той слиза до града, за да си пазари. След като свършва с покупките, Алексис осъзнава, че е изгубил ключовете за автомобила си. Вместо да повика помощ, Алексис тръгва на бегом към дома си, за да вземе резервните си ключове. Изминатото от него разстояние се равнява на 6,5 км.

6. Въпреки, че избра да стане част от Манчестър Юнайтед вместо от Манчестър Сити, Санчес е изключително близък с мениджъра на „гражданите“ Хосеп Гуардиола. Именно испанският специалист преди години взима чилиеца на „Ноу Камп“.

„Гуардиола ме накара да се чувствам като Ферари“, споделя Санчес.

Пеп връща комплимента, казвайки след успех на каталунците над Реал (Мадрид) на „Бернабеу“: „Алексис ме спечели. Той спечели всички нас. Дава всичко от себе си и е готов да се жертва в името на отбора. Млад е, но се държи зряло и отговорно“.

7. Санчес е изключително обичан и уважаван в Токопиля. Той се прибира у дома всяка Коледа и прави обиколка из града, раздавайки на децата подписани от него футболни топки и екипи. Подарява и дрехи на децата от старото му училище.

8. Санчес дебютира за националния отбор на Чили срещу Нова Зеландия през 2006 година, когато е само на 17 години. Така той става най-младият играч, обличал червената фланелка. В момента е футболистът с най-много голове за страната си – 39 в 119 мача.

9. Санчес е един от най-известните фенове на кучета. Самият той има два ретрийвъра, с които прекарва всяко свободно време. Без съмнение Атом и Хамбър, както се казват любимците му, ще се преместят със стопанина си в Манчестър. Алексис толкова е привързан към четириногите си приятели, че дори им е създал профил в Инстаграм, където публикува непрекъснато техни снимки. В Манчестър се шегуват, че е много вероятно Санчес да запази места в ложите на „Олд Трафорд“ на Атом и Хамбър.

10. Санчес е наясно какво иска да прави, след като приключи футболната му кариера. Той иска да бъде… актьор. „Сега участвам в някои реклами, но се надявам един ден да се снимам във филм. Представям си се добре облечен, умен и с пистолет. Или мога да бъда като момчетата от НАСА, които знаят всичко“.

Това е историята на Алексис Санчес. Може би някой ден тези 10 факта от нея ще са опорните точки на филм за едно момче, което не забрави откъде е тръгнало и как извървя пътя от калта и мизерията до футболния космос. / БЛИЦ СПОРТ