И с 11 нови, Левски е все така небалансиран

0
И с 11 нови, Левски е все така небалансиран

Левски изигра пет официални мача от сезон 2017/18. Резултатите от тях са трагични – победа и равенство срещу черногорския Сутиеска в първия квалификационен кръг на Лига Европа, две поражения в следващата фаза от Хайдук и нулево реми на старта на първенството като гост на силно разклатения Локомотив Пловдив. Поводи за слабото представяне колкото щеш, като всички те са в градината на спортно-техническия щаб. За играта, която на практика липсва, се изписа достатъчно. Във всички двубои очите избождаше небалансираният състав на Левски. При все че привлече цели 11 попълнения! И той ще остане такъв, дори ако от клуба завършат с покупките с взимането на централен защитник – цел, която са си поставили!

Единственият пост, на който на „Герена“ нямат никакъв проблем, е вратарският. Поради простата причина, че разполагат с петима играчи под рамката! Бройката им е повече от тази на централните бранители и крилата, взети заедно! Несериозно, нали? В момента в клуба са Божидар Митрев, Николай Кръстев, Боян Йоргачевич, Александър Любенов и Димитър Шейтанов. От първите четирима всеки може да е титуляр. Тук идва въпросът защо при наличието на Митрев, който се намира в отлична форма, Кръстев – който показа през пролетта, че може да се разчита на него, и на взетия от Локо Пд Любенов, е необходимо Боян Йоргачевич още да е в Левски. Като заплатата му е по-голяма от тази на всичките му колеги под рамката, взети заедно. В момента 35-годишният сърбин е излишен и само тежи на бюджета.

В защита нещата не са никак позитивни за Левски и това ще си проличи ясно по време на кампанията и най-вече когато дойдат мачовете с по-силни съперници. През лятото клубът взе двама бекове – Иван Горанов и Милош Цветкович, които замениха освободените Веселин Минев и Сашо Александров. Алтернатива на първия е върнатият от наем Мики Орачев. А при травма, наказание, слаба форма на сърбина (не че в момента е в силна) ще се наложи пак да бъде преквалифициран Прохазка. Ситуацията с крайните бранители все пак е по-добра от тази с централните. И от недалновидността при селекцията Левски вече си пати. Давид Яблонски, който минава за най-сигурния бранител, е с травма и не е ясно колко ще отсъства. Така до Димитър Пиргов бе върнат Георги Ангелов, който номинално е дефанзивен халф. Третият за центъра на дефанса е… Симон Сандберг. Доскоро той лекуваше травма в коляното. Последният му мач бе на 18 февруари тази година при 0:1 от Пирин в Благоевград. Шведът не попадаше в плановете на Люпко Петрович и Елин Топузаков, отписван е и от Николай Митов. Въпреки че с платената трансферна сума за него дотук той струва на клуба повече от 1 милион лева. 23-годишният играч е като сянка – хем е в състава, хем никой не го бръсне за нищо.

В средата на терена треньорският щаб има избор – бяха привлечени Георги Ангелов, Васил Панайотов, Антонио Вутов, Нелуц Рошу и Жорди Гомес. Там е и Прохазка, който може да бъде използван на няколко поста. И въпреки това има недоглеждане – Вутов и Гомес сякаш се дублират, което ще наложи пращането на младока на фланга.

И така достигаме до крилата. С тях положението наистина е критично, още повече че Левски залага на схема 4-2-3-1, за която се изискват бързи и остри крила. Франсис Нар и Аденижи отдавна бяха нарочени за гонене, но незнайно защо все още някой ги търпи. Прекалено късно бе взет Габриел Обертан, който, ако влезе във форма до октомври, ще е добре… Но той е и единственият, който по дефиниция отговаря на изискванията за тази позиция.

За върха на атаката Левски има Буш и Мапуку – колкото и да не са във форма, са по-добър избор от Аденижи. Но това не променя цялостната картина. А тя е, че сините са далеч от понятието добре окомплектован отбор. Дори и след като новите наброяват един стартов състав. Това се потвърждава и от факта, че в изминалите срещи на скамейката нямаше човек, който да влезе и да реши мача срещу 10 от Локо Пд.

Дали с Николай Митов начело, или с някой друг, Левски трудно ще намери баланса до зимата. Защото със стореното до момента сините вече са заложили дупки, които ще трябва да се попълват през следващия трансферен прозорец.

Янаки Димитров/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК