Изграждат нов стадион в Бургас по плана „Юнкер“

0

Има голяма вероятност сагата около ПСФК Черноморец и стадион Черноморец да получи ново развитие.

[sociallocker id=5830]

Фалиралият клуб може да бъде спасен с бизнес-проект по плана „Юнкер“. Този план е една от най-големите и мащабни инвестиционни програми на ЕС. По него могат да кандидатстват както общини, така и фирми. Ако проектът бъде издържан, той ще получи финансиране при много добри условия и реализацията му ще е гарантирана.

Представители на Община Бургас и Петрол Холдинг са обсъждали проект, при който сегашният стадион Черноморец да бъде съборен и на неговото място да бъде построено чисто ново футболно и многофункционално спортно съоръжение. Ще бъдат изградени и нови 8 игрища плюс хотелска част и бизнес сгради. Това реално е малко копие на големия проект Черноморец – Арина, който така и не можа да се реализира. За новия проект ще са необходими около 100 милиона евро. При добра аргументация и гаранции, че тази инвестиция ще се изплати, е много голяма вероятността да бъде спасен спортният комплекс по съвсем нов начин.

За целта специална проектна комисия ще подготви бизнес проекта, който по-късно трябва да бъде представен за финансиране именно по плана „Юнкер“. Общата стойност на въпросния план е над 1 трилион евро, като за България могат да бъдат осигурени около 18 милиарда евро с подобни насърчителни програми.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]