Изгнанието възроди Десподов

0

Крилото на ЦСКА Кирил Десподов е под пара през последния месец. 21-годишният талант отново захапа титулярно място на „Армията“ и в момента може би е футболистът в най-добра форма в елита. Десподов развинти Берое в последния есенен кръг (6:0), като откри резултата, а после добави 3 асистенции и не спря да тормози защитата на заралии. Той игра с голямо настроение и хъс и зарази с примера си останалите. В неделя крилото се разписа в 4-ти пореден мач, а това е само един от индикаторите за силната му форма.

Десподов е като преобразен през последния месец. В този период роденият в Кресна нападател реализира 5 гола (4 за ЦСКА и 1 за младежкия национален отбор) и се утвърди в стартовите 11 на „Армията“. Десподов показа ниво както в клубния си тим, така и с националната фланелка. Имаше основен принос за успеха с 3:1 над Черна гора в евроквалификация на 14 ноември, когато реализира гол, добави асистенция и бе най-острият ни нападател. С оглед изявите му напоследък няма никакво съмнение, че той ще бъде титуляр срещу Лудогорец в 1/4-фи-нала за купата в четвъртък.

Десподов изпраща най-добрата година в кариерата си. Попадението му срещу Берое бе 14-о през 2017-а. От тях 12 са за ЦСКА (10 за първенство и 2 за купата), а другите 2 бяха за младежкия национален отбор в евроквалификации. Няма друг български футболист на възрастта на Десподов, който дори да се доближава до неговите показатели.

2017-а за Десподов премина със смесени впечатления. Началото и краят бяха силни, но междинната част – не. През пролетния дял за разлика от есента на 2016-а Кирил хвана ръка в стартовия състав на ЦСКА, като получи доста шансове от Стамен Белчев и ги оползотвори. В шампионата се разписа 4 пъти, бе точен във вечното дерби на 29 април (3:0). Десподов показа добро ниво и бе титуляр в 10 срещи през пролетта. Той започна и настоящия сезон в основния състав. Попадна в стартовите 11 в първите два кръга срещу Славия и Лудогорец, но не успя да покаже потенциала си в тях.

След загубата от разградчани обаче Белчев взе решението да премести Манолев на десния фланг на атаката и това изяде мястото на Десподов сред титулярите. Последва дълго замразяване на пейката. От 22 юли, когато бе мачът с Лудогорец, до 26 ноември, когато Десподов отново захапа сред стартовите 11 (при 1:0 над Локо Пд), крилото стартира само в 2 мача за първенство! Те бяха на 8 септември при 3:0 над Верея и на 28 октомври при 1:0 над Славия.

В периода на „изгнание“ Десподов може би не получи достатъчно шансове за изява. Отношението към него сякаш бе по-критично, отколкото към други футболисти, които също не бяха в добра форма и присъствието им сред 11-те бе учудващо.

И все пак терапията на пейката очевидно дава много добри резултати при Десподов. Сякаш „изгнанието“ го възроди. От 26 ноември при 1:0 над Локо Пд във вече 4 поредни срещи той неизменно е титуляр и с всеки изминал мач показва все по-високо ниво. „Ще съм в топформа за Лудогорец“, закани се крилото. Изглежда, че думите му ще се окажат факт.

Източник: Виктор Гецов/ „Тема спорт“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]