Иван Притъргов става почетен гражданин на Бургас посмъртно

0
-
-

Легендата на Черноморец Иван Притъргов бе номиниран за почетен гражданин на град Бургас. Притъргов почина преди година след тежък инсулт. Ветеранът на бургазлии издъхна в столична болница, където шест дни най-добрите невролози и кардиолози в страната, се опитваха да направят и невъзможното, за да го спасят. Той получи тежък инсулт, докато играеше футбол на малки вратички. Призът ще бъде връчен на семейството на покойния, на 6-и декември – празникът на Бургас, в сградата – Дома на НХК.

Иван Притъргов е легендарен голмайстор на Черноморец, един от футболистите, които ще оставят името си изписано със златни букви в спортната история на Бургас. Роден е на 15 септември 1952 г. в Бургас. Бургас е само мястото, където се ражда, израства в село Долно Езерово, Бургаско, сега квартал на Бургас. До VIII клас учи в местното училище „Христо Ботев“ и благодарение на местните учители и директора на училището Ненчев тренира футбол в селския отбор. Неговият талант и трудолюбие скоро биват забелязани от футболните специалисти. Играл за Черноморец в периода 1969-1973, 1977-1984, Ботев Пловдив 1974-1975 и ЦСКА 1975-1977. Шампион на България през 1976 г. с ЦСКА (голмайстор на отбора с 10 гола в 29 мача). Голмайстор на „А“ група през 1975 г. с 20 гола за Ботев Пловдив и на Южната „Б“ група през 1974 г. с 23 гола за Черноморец. В „А“ група е изиграл 332 мача и е отбелязал 76 гола. Има 7 мача и 2 гола за „А“ националния отбор, 1 мач за „Б“ националния отбор, 16 мача с 5 гола за младежкия и 12 мача с 4 гола за юношеския национален отбор. За КЕШ има 4 мача и 1 гол за ЦСКА. Футболист с разнообразна и резултатна игра. „Заслужил майстор на спорта“ от 1976 г. Бивш треньор на Несебър.

Заедно с Иван Притъргов призове ще получат още народната певица Янка Рупкина, художникът Руси Стоянов (посмъртно), историкът-краевед д-р Вида Буковинова, както и българският музикант и композитор Тончо Русев, който ще получи званието Кавалер на „Сребърният кръст на Свети Николай“.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]