За Левски е ясно, че нищо не е ясно

0

Е, сега вече ня­ма как да не повярваме на Спас Русев, че е отложил Общото събрание на ПфК Левски от 3

[sociallocker id=5830]

февруари на 20 февруари за­ради важна среща в Швейца­рия. Задължително трябваше да повярваме и на изпълни­телния директор, че това съ­брание ще е рутинно и няма да стане нищо.

Едни милиони се плащат, едни акции се прехвърлят, имаме нов втори по големи­на акционер в клуба, сменя се името на стадиона – и това ако е нищо интересно?!

Важно е да вярваме на хо­рата от „Герена“. Според ин­формация на разследващият журналист от „Трансмедия“ Мирослав Иванов проблемът е, че най-вероятно парите от „Виваком“ ще бъдат изполвани в Левски за разпла­щане на стари задължения. Най-вече към бившите соб­ственици на клуба, подарили акциите си на Спас Русев. Според информация на „Сту­дия Трансмедия“ такива раз­плащания вече са направени. Интересно обаче за колко точно пари става въпрос, за­щото при всяка смяна на соб­ствеността в клуба никога не са споменавани стойно­стите на акциите. Батков ги прехвърлил, ама чакал „не­що“, после тримата се срещ­нали със Спас Русев, поговори­ли си и те му „дали“ акциите.

А пък той откровено споме­на, че бил помолен да влезе в Левски, след което уточни, че това е „покрай „Виваком“.

Да, ясно е, че нищо не е яс­но. Само в Левски е възможно допреди 2 седмици да си бил шеф на школата, после да станеш спортен директор, а след няколко дни да се събу­диш като втория по големи­на акционер в клуба.

Може би не е уместно по­вече да разсъждаваме на тези теми, така или иначе никой не усеща каквото и да е наме­рение на хората от високи­те етажи да разкрият исти­ната. А обратното на исти­ната е лъжа. Каза го в прав текст преди няколко дни На­ско Сираков. Дали Левски от няколко години насам е огром­на лъжа, всеки може сам за се­бе си да прецени, но е факт, че голяма част от привърже­ниците вече се отнасят твърде апатично към всяка следваща новина, свързана с Левски. Преди няколко годи­ни, когато Иво Тонев споме­на за идеята стадионът да се казва „Газпром Арена“, много фенове скочиха. После той се принуди в движение да се из­мъква от ситуацията с по­правката целият комплекс да остане под името „Георги Ас­парухов“. Поради политиче­ски и други причини обаче „Газпром“ не стана спонсор на Левски, това се отрази на финансирането на строежа и Иво Тонев си отнесе ругатни­те.

Сега пак имаме поправки и добавки в движение. Спомена се за „Виваком Арена“, пак са­мо за стадиона като част от комплекса, но бързо бе добав­ено и сегашното име. Отва­ряме скоба, като поставяме под съмнение правото на ня­кой да смени името на нещо, което не е негова собстве­ност. Да не говорим, че сек­тор А не би трябвало да има Акт-16 поради факта, че строежът не е в завършен вид, както е по проект (лип­сва фасада, има недовършени помещения, а за козирката да не говорим).

„Vivacom Арена ГЕОРГИ АС­ПАРУХОВ“ ще е новото име на стадиона според официал­ния сайт на клуба. Първо има­ме латиница, после кирилица и име на човек с големи бу­кви. Малко странно изглежда на пръв поглед. Личи си, че има нещо недоизпипано, личи си, че това е правено в дви­жение. Един вид „сори, фено­ве“ и „съжаляваме, Гунди“, но влезте ни в положението, такива са времената, няма как.

Да, Реал Мадрид и Барсело­на също скоро ще си сменят имената на стадионите, те май засега останаха от по­следните оцелели, след като целият световен футбол се предаде пред непрекъснато увеличаващото се влияние на комерсиализацията и запазе­ните марки. В Левски можеха да го направят по-деликатно някак си. Да организират до­питване, да го изпипат до по-приемлив вариант, а не в сайта в съобщителни изрече­ния да го раздават патетич­но. Ала-бала, как е основан Левски, как се носи в сърцето, обаче вижте сега – ще си сме­няме името на стадиона. Ала-бала, Даниел Боримиров е прославил Левски и България и ще стане акционер. Стра­хотна патетика в съобщи­телни изречения.

Притеснителното в ни­какъв случай не е, че стадио­нът ще има друго име за след­ващите 6 години. Тревожно­то е, че никой не счита за нужно да обясни на обще­ствеността в какъв размер точно са дълговете на клуба. Извършват ли се редовно плащанията към НАП, строи­телите на стадиона могат ли да блокират сметки, тъй като е видно, че с продажба на билети не могат да се на­бавят средства, лицензът на клуба висящ ли е, има ли други дългове като този, наскоро появил се към Дъстли Мулдер… И изобщо в Левски има ли прозрачност и защо фено­вете са така пасивни. Това, че вече не са в УС, лишава ли ги от възможността да пи­тат, та макар и като акцио­нери по време на Общото съ­брание. Точно това ще е най-притеснителното – ако на 20 февруари в НДК Спас Русев не бъде разпънат на кръстосан разпит да показва докумен­ти, да вади доказателства, значи това вече наистина ня­ма да е Левски, а някаква фир­ма, от която твърде малко хора се интересуват.

Източник: Желю Станков/ „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]