Защо „Кроношпан“ не дава пари за спорт

0

„Кроношпан“ е едно от най-големите предприятия на територията на община Бургас. Като приходи компанията остъпва може би само на „Лукойл-Нефтохим“, Летище Бургас и пристанищата в района. [sociallocker id=5830]Според официалните данни, годишните приходи на фирмата са около 175 милиона лева. Печалбите са над 30 милиона на година. Това е една добра стойност, дори и за австрийските собственици, които купиха държавния тогава завод в далечната 1997 година.
„Кроношпан“ обаче е и един от най-големите замърсители на територията на общината. Комините за предприятието ежедневно бълват пушеци, дим, пари и хвърлят в атмосферата коктейл от елементи от таблицата на Менделеен. Това се отразява силно на жителите на Бургас, които страдат от белодробни заболявания с един от най-високите проценти в цялата страна.
И тук идва въпросът, защо този завод не компенсира тези „екстри“ с някакво спонсорство, обществени или логично спортни каузи. Меценатство?
Навсякъде по света, когато има подобно предприятие-замърсител, то компенсира местните жители. В случая става въпрос за пари за спорт. Местните клубове в Бургас страдат от тотално безпаричие, спортът в града е в колапс, независимо, че всяка година общината разпределя един милион лева за субсидии.
Напълно по възможностите на „Кроношпан“ е да осигури поне още един милион лева за бургаския спорт. Тези пари могат да бъдат дадени за спортове по приоритет. Могат да се подпишат рекламно-спонсорски договори. Такъв ресурс ще бъде свежа глътка въздух за местния спорт.
От „Кроношпан“ обаче и дума не дават да се издума за това. Просто се правят, че подобен проблем няма. Няма и кой да притисне замърсителя, който трови града.Е, който унищожава за преработка колосални обеми дървесина на година. И, докато е така, парите ще отиват за Австрия, а за бургазлии ще остава сухата кашлица, болните дробове и разрушеният спорт. И най-интересното е, че усилено се говори, че „Кроношпан“ ще прави нов завод в Бургас. И тук, наистина е ролята на местната власт да постави ребром някои въпроси за отговорността на австрийското предприятие, което консумира много ползи, но няма никакво отношение към ставащото в града.[/sociallocker]