Заслужава ли Бургас да има силен футбол?

1

Бургас по принцип минава за футболен град. Или така беше до известно време. През 90-те години стадион Нефтохимик пращеше по шевовете, а едноименният отбор биеше наред. Черноморец, като се завърна в А група през 1999 година се радваше на сериозен интерес. На първия мач тогава, след влизането в елита дойдоха 14 хиляди зрители. Съперник беше Локомотив София, а мачът завърши 1 на 1, не без помощта на рефера Валери Петровски, който видимо подкрепяше гостите
Това обаче е минало. В последните 15 години в града се сътвориха невероятни глупости и престъпления. Като се започне от трансформациите на ПСФК Черноморец, разрушения стадион и се стигне до реалното убийство на местния футбол. Причините сме ги анализирали много. Не това е темата днес.
В последните две-три години футболът в Бургас беше почти погребан. С неистовите усилия на феновете на Нефтохимик и фамилия Бошнакови, сега има отбор в А група. Този отбор дори вече е 82 процента собственост на община Бургас. Какво обаче прави тази въпросна община по темата. Вдига на няколко пъти капитала, като по този начин осигури 400 хиляди лева. Като цяло обаче и кметът и общинските съветници гледат на клуба, като на нежелано отроче. Защо?
В същото време по различни програми и пера се субсидират десетки общински предприятия и мероприятия. Става въпрос за милиони левове, които потъват някъде. Защо в Монтана общината осигурява над 2 милиона лева бюджет, чрез различни форми на финансиране. Защо това става и в Стара Загора, където под давлението на кмета на града местни фирми наливат над 1,5 милиона лева. Отделно парите от Марица-Изток.
Тук няма кой да натисне „Лукойл- Нефтохим“ и „Кроношпан“, нито пък другите по-големи компании. Да не говорим за зърнените търговци, които обороти от стотици милиони. Примерно фирма като „Севан“, чийто складове имат десетки и стотици хиляди тонове зърно. Само на 30 километра на север пък се намира курорта Слънчев бряг, който върти на сезон по 3 милиарда лева и дори повече. Толкова ли няма възможности и обществени лостове, тези икономически субекти да бъдат „уговорени“ да дават пари. Има, разбира се. Явно, обаче липсва политическа воля, това да бъде направено.
И, още нещо. В този град всеки е радетел за футбола. Тогава защо стадион Лазур е празен на мачовете и се радваме на 2000 зрители, когато дойдат и те.
Една проста сметка. Ако идват по 10 хиляди души мач и плащат по 7 лева билет, това прави приход от 70 хиляди лева на домакинство. През този сезон ще се изиграят общо 18 домакинства, да добавим и два мача за купата, хипотетично. Общо 20 домакинства по 70 хиляди лева прави 1,4 милиона лева приход от входни билети. Като се добавят и парите от тв права, спонсорство и маркетинг сумата става около 2,5 милиона лева. Най-малко. Но реалността е друга. На стадиона идват средно по 1000 души, като повечето искат да минат дори гратис.
И , тук идва въпросът – заслужава ли Бургас да има силен футбол?

0 0 votes
Article Rating
1 Comment
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Анонимен
Анонимен
7 години по-рано

Бургас е столицата на чалгата и кандидат мутри