Заплати от 350 000 долара вземали в Ботев (Пд)

0
-
-

13 Май 2017 09:51

Майкъл Чорни, Васил Божков, Гриша Ганчев, Николай Гигов, Митко Събев и Кирил Домусчиев са дали (някои още дават) големи пари за футбола. Но по замах на харчене са като чавдарчета в сравнение с първите мастити чичко-паричковци в демократично време.

Пловдивските брокери! Сетихме се за тях покрай честването на 20-ата годишнина от „Парк де Пренс“. На 17 ноември на масата на четвъртите в света седнаха двама от тримата Христовци – Данов и Йосифов, които дърпаха конците във футбола преди 2 десетилетия. До ден днешен играчите от златното поколение лоша дума срещу тях не казват. Може би защото са пълнили не джобове, а багажници с пари. В онези смутни времена, когато парите на много българи изгоряха в пирамиди, брокерите раздаваха пачки с чували в буквалния смисъл. Подозира се, че 22 милиарда стари лева са източени от групата на брокерите, чийто мозък Христо Александров единствен получи ефективна присъда и излезе от затвора седмици преди 20-ата годишнина от победата на „Парк де Пренс“. Първоначалната му 10-годишна присъда бе намалена, включително за добро поведение и примерна служба като библиотекар и санитар зад решетките.

Шеметната бизнес кариера на 48-годишния днес Христо Александров започва като редник в армията – работел на войнишката лафка и въртял търговийка. Оттогава му остава прякорът Ицо Баничката, трансформиран впоследствие в Ицо Салфетката, когато става сервитьор в най-баровското заведение на Пловдив. Твърди се, че там е засякъл Андрей Луканов и му станал любимец. Самостоятелен бизнес започва с каравана на пъпа на града, прави първото чейнджбюро там, а по-късно Валентин Моллов го назначава за директор на финансово-брокерска къща „Пловдив“. Междувременно взема диплома задочно от Свищов и става изпълнителен шеф на Агробизнесбанк.

Трудовият му стаж като сервитьор е по-дълъг от този като банкер. Макар че не се интересува от спорт, влиза в Изпълкома на БФС, в управата на „Ботев“ и „Спартак“, във федерацията по тенис. След рухването на банката изчезва, Интерпол го издирва 3 г., но се връща и се предава. Запален по футбола е неговият адаш и партньор в банката и бивш счетоводител в „Кореком“ Христо Данов, с чието съдействие парите потичат към стадионите. Той смени Валентин Михов като президент на БФС преди заминаването за САЩ ’94. Данов дълго време беше под домашен арест, но без да бъде осъден. Неотдавна името му изплува покрай скандал с хванат в Русе комбайн с 67 кг наркотик. Оказа се, че машината е собственост на холандец, който взел под наем част от оранжериите на Данов в село Баня. В момента въпросните оранжерии (едни от най-големите в страната) са обект на съдебни дела – през миналата година съдия-изпълнител ги обяви за продан, а Данов иска да си ги върне. Бившият шеф на футбола има двама синове близнаци, които опитаха кариера на играчи. Сега той живее в кооперация заедно с легендата Христо Бонев, има друг имот в центъра и вила в тузарския квартал „Марково“. Оперативната власт и международните контакти в БФС по времето на брокерите са в ръцете на Христо Александров. Неговата изобретателност ражда плана за нелегалното прекарване с кола през границата на Емил Костадинов и Любо Пенев, които нямат френски визи за мача на „Парк де Пренс“. Дясната ръка на брокерите е Иван Радичев – адвокат, който се занимава със занаята до днес. Злите езици твърдят, че пловдивските богаташи са раздали 7 млн. долара като премии и награди след четвъртото място в Щатите.

Те опитаха да направят „Ботев“ нещо като „Анжи“, но отборът не стана шампион, макар че през клуба минаха Борислав Михайлов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Велко Йотов, Георги Донков, Дончо Донев, Георги Марков… Футболисти разказват как цяла нощ са броили парите в чували, които брокерите раздавали на ръка като трансферни суми. Суперталантът Велко Йотов, избягал от „Левски“ в „Ботев“ срещу такса 20 000 лева, е получавал 350 000 долара годишно! Кой от днешните олигарси дава такива пари? И в рушветите си ги е бивало. Говори се, че 300 000 долара са предложени на делегата да покрие плюнката на Донков в мача „Ботев“ – „Олимпиакос“ (1:5). Уви, не всичко е пари! УЕФА извади клуба за година от турнирите. Но за брокерите във футбола се говори вече 20 години.

в-к „Труд“