Жалко! След близо 5 часа, страхотен Гришо загуби 5-сетова гладиаторска битка с Надал

0

Григор Димитров загуби от Рафаел Надал в полуфинален мач от Откритото първенство на Австралия.

[sociallocker id=5830]

Българинът отстъпи с 2:3 сета, в истинска гладиаторска битка, продължила близо 4:56 часа – 3:6, 7:5, 6:7 (5), 7:6 (4), 4:6. Най-добрият роден тенисист показа страхотна игра по време на целия мач, но за съжаление и това не стигна за класирането му на финал в турнира.

Още в откриващия гейм Григор Димитров стигна до две точки за пробив. Рафаел Надала обаче успя да излезе от трудната ситуация и да поведе в резултата. С два аса и гейм на нула, българинът изравни за 1:1. В четвъртия гейм Гришо трябваше да спасява две точки за пробив. Той се справи с първата, но при втората не успя да отиграе в близост до мрежата и испанецът поведе с 3:1. При 2:5 родният тенисист сервира за оставане в сета и се справи със задачата. При свой сервиз Надал стигна до две точки за спечелване на сета, като се възползва още от първата.

Вторият сет започна с размяна на по гейм. При 2:1 в своя полза, Григор осъществи първия си пробив в мача и поведе с 3:1. В следващото си подаване най-добрият ни тенисист имаше леки колебания, като изоставаше с 15:30. С мощни сервизи, обаче обърна развоя и дръпна с 4:1. При 4:2 Гришо трябваше да отрази две точки за пробив. С първата се справи отлично, но с двойна грешка подари гейма на Надал. В следващия гейм пък испанецът върна „жеста“ и при точка за пробив на Григор направи двойна грешка – 5:3 за Димитров. Българинът сервира за равенство в сетовете, но изостана с 15:40, а с грешка от форхенд сдаде подаването си. Следващият гейм бе маратонски, като продължи 10 минути. В него Григор Димитров стигна до четири точки за спечелване на сета при сервиз на Надал, но не успя да се възползва от тях – 5:5. Българинът взе своя сервиз и стигна до 15:40 при този на съперника си. Този път той бе безапелационен още при първата си възможност и след 7:5 изравни сетовете – 1:1.

След размяна на по гейм, в третия Григор трябваше да отрази две точки за пробив, но излезе блестящо от трудната ситуация. При 2:2 обаче Рафа стигна до пробив.  В следващия гейм Григор имаше три възможности да върне пробива. Той не успя при първите две, но се възползва от третата – 3:3. Веднага след това, с блестящи сервизи българинът поведе с 4:3. Последва размяна на геймове и Надал трябваше да сервира за оставане в сета и се справи със задачата – 5:5. Въпреки известни колебания, Димитров взе своето подаване за 6:5. С гейм на нула испанецът вкара третия сет в тайбрек. Той тръгна с по един мини пробив – 1:1. При 2:1 в своя полза Надал осъществи още един за 3:1 в своя полза. Димитров успя да върне мини пробива за 3:4, но веднага допусна нов и 5:3 за Надал. Ас за Григор намали изоставането му до 4:5, преди грешка на испанеца да доведе до равенство – 5:5. Досадна грешка на българина даде точка за спечелване на сета на Надал. Рафа се възползва още от първата си възможност и със 7:5 в тайбрека поведе с 2:1 сета.

Третия сет бе изключително оспорван. Съперниците печелиха своите подавания и сетът вървеше гейм за гейм, без нито един от двамата да успее да стигне до точка за пробив. Така при 4:5, Григор Димитров сервира за оставане в мача. С два аса и гейм на нула, българинът изравни за 5:5. Хасковлията затрудни сериозно Рафа в неговото подаване, но в крайна сметка испанецът поведе с 6:5. Страхотен гейм за Гришо и сетът трябваше да се реши с нов тайбрек. В него Димитров първи стигна до мини пробив и поведе с 3:2, преди да вземе двата си сервиза за 5:2. След нов мини пробив той стигна до 6:3 и 3 точки за спечелване на сета. Първата възможност бе пропусната, но със страхотен сервиз Григор затвори сета със 7:4 в тайбрека.

Още в откриващия гейм на решителния пети сет, Димитров трябваше да спасява две точки за пробив. Той се справи блестящо и ги отрази. При равенство пък лайнсменът отсъди аут при удар на Григор, но „Ястребовото око“ показа добра топка, което му даде предимство. Испанецът обаче не се отказа и стигна до нова възможност да пробие, но не успя да се възползва и от нея. В крайна сметка, продължилият повече от 10 минути гейм бе спечелен от Димитров. В следвашия роденият в Хасково тенисист имаше възможност да пробие, но Рафа се справи – 1:1. Последва гейм със страхотни отигравания на българина и 2:1 в негова полза. Надал успя да изравни бързо – 2:2. В петия гейм Гришо изпита известни затруднения, но отново поведе – 3:2. Гейм на нула за Рафа отново възстанови равенството – 3:3. Седмият гейм бе доста труден за Димитров, но все пак успя да го вземе и да поведе с 4:3. Българинът поведе с 40:15 при сервиз на испанеца, но не успя да пробие своя опонент – 4:4. Двойна грешка на Григор го постави в сложна ситуация – 0:30. Малшанс при 30:30 позволи на Надал да стигне до точка за пробив, от която се възползва мигновено. При 5:4 в своя полза, испанецът сервира за място на финала. Григор спаси два мач бола, но за повече нямаше сили.

Снимка: ausopen.com

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]