Екзекутора на петлите: Нямаме добро поколение! Демокрацията разваля дисциплината и младите мислят за други неща

0

Емил Костадинов е задължителен събеседник преди мачовете на България с Франция, пише „Меридиан мач“. Този път Палача на петлите говори пред френската агенция Франс Прес (АФП). „Тогава Франция имаше едно от силните си поколения в историята, но и ние бяхме футболисти от световна класа. През второто полувреме усетихме, че французите са нервни. Сграбчихме шанса си. При втория ми гол нямах време да мисля. Опитах се да изиграя ситуацията по най-добрия начин. Получи ми се. Грешката не беше на Жинола, целият ви отбор бе виновен. Ако не се бяха затворили, за да запазят равенството, това нямаше да се случи“, разказва Костадинов 24 години по-късно.

„Този мач ми позволи да участвам за първи път на световни финали. Това е най-голямото предизвикателство и най-голямата награда за всеки футболист. България завърши на четвърто място – най-големият успех в историята. Головете ми ме заведоха в Байерн Мюнхен, един от най-големите клубове в света“, категоричен е Емил.

На въпрос дали се е превърнал в Торбалан за френския футбол, Костадинов отговаря: „Чак толкова, не… Но Франция се научи да уважава българския футбол. След това „петлите“ станаха световен и европейски шампион. Ръководителите ви взеха правилните решения. По някакъв начин именно ние помогнахме за развитието на френския футбол“, смята той.

„Този мач не прилича на онзи, половината ви играчи не са били родени. Но Франция пак е под напрежение, защото ви трябва задължителна победа. Това е нашият шанс. На български топка е в женски род и всичко може да се случи“, добавя Коща.

„Нямаме добро поколение, защото държавата не направи това, което направиха във Франция: футболни академии, обучение на младите по 24 часа. Без огромна работа няма как да се постигне нещо. Демокрацията не е добра за футбола. Тя разваля дисциплината и младите мислят за други неща“, сигурен е Емил Костадинов. В интервюто той отчита, че в последните 5 години 2 наши юношески отбора са се класирали за европейски финали, което е и негова заслуга. На последния въпрос какво би пожелал на Дидие Дешан Костадинов е откровен: „Няма как да му пожелая успех. Нека по-добрият да победи“.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]