Доказаха: Юсейн Болт е два пъти по-бърз от тиранозавъра

0
-
-

Тиранозавър рекс е бил толкова огромен, че не би могъл да бяга по-бързо от умерен тръс, установиха германски учени. За извода, който оборва показаното във филма „Джурасик парк“, съобщи британският вестник „Дейли телеграф“.

Учените от германски център по изследване на биоразнообразието в Лайпциг установиха, че гигантските хищни динозаври биха могли да развият най-много скорост 26.6 км/ч. Това е почти наполовина по-малко от най-бързия човек на Земята Юсейн Болт. Тиранозавър в никакъв случай не би надбягал джип, както се случва във филма на Спилбърг.

Дори Болт обаче не би могъл да изпревари велосираптор (също опасен „герой“ в „Джурасик парк“), който е можел да развие 55 км/ч.

Ключът е в ускорението

Германските учени са анализирали 500 животински вида – от мекотели до китове, за да установят как е свързан размерът със скоростта. Резултатите потвърждават хипотезата, че тиранозаврите, тежали до 9 тона, са бягали бавно.

Според д-р Мириам Хирт максималната скорост на животните зависи от способността им да ускоряват. Причината е, че при ускоряване мускулите функционират анаеробно, без кислород. В тази фаза те разполагат само с ограничено количество енергия.

Затова животните с малък до среден размер ускоряват бързо и имат достатъчно време да достигнат максимално възможната скорост. Големите животни изчерпват наличната енергия за ускоряване, преди да достигнат голяма скорост.

Най-бързите животни на Земята днес – гепардите, са със среден размер.