Делио Роси се усети, че трябва да побърза

0

От щаба на феновете, които биват наричани „болни мозъци“, а и някои самоиронично така говорят за себе си, може би всеки момент ще изкарат любопитна теза. Това, че Левски си организира съдийска подкрепа само, за да се отклони вниманието от безрезултатната игра на отбора, разбира се, е налудничаво. Обаче виждаме, че в последните мачове все се случва, че реферите удрят яко рамо на сините я за признати нередовни голове, я за спестени или измислени дузпи, я да подминат червен картон, а в същото време головете в противниковата врата са максимум един. Като тук задължително трябва да отбележим, че тези във вратата на сините обикновено са нула.

Истина е обаче, че ако не беше ръката на Яблонски в последната минута, мачът с Верея щеше да бъде разглеждан в съвсем друга светлина и водещото, освен обидно малкия брой публика, щеше отново да е играта и яловата атака.

Ако се вгледаме в детайлите обаче, този път не трябва да бъдем прекалено критични. Левски със сигурност не тъпче на едно място, въпросът е, че изграждането е с прекалено бавни темпове. Ако питате Делио Роси, стъпките нагоре са си с нормална големина, но ако питате голяма част от публиката на Левски, е крайно време да се рискува, да се направи нещо, дори да е налудничаво, но сините да създават голови положения и да ги реализират. Наистина все повече стават феновете, които предпочитат по домовете пред телевизорите си да изчакат този бавен и мъчителен процес на изграждане на отбора, докато си пият питието и чакат да стане зелето.

Срещу Верея Делио Роси ни представи един вариант на игра, който е малко над половина готов. През първото полувреме Левски показа макет на това, което трябва да изглежда, да речем, след половин година. Отборът се стара да изнася топката по земя, по възможност с едно докосване, като, забележете – случайните отигравания бяха сведени до минимум. След това – в Левски вече се говори за преса. Или хайде нека да е пресичка. Но и след мача знаещ, можещ и обичащ да говори за футбол треньор, какъвто е Илиан Илиев, отбеляза, че неговият отбор е започнал да гледа напред едва когато пресата на Левски е започнала да се пропуква. Естествено е, че само топотборите в Европа могат да пресират непрекъснато, най-малкото заради по-различната тактическа грамотност, сработеност и кондиционно състояние на играчите. Тези в Левски по първия компонент не отговарят повече от половината, за сработеност е в сферата на мечтите да се говори, същото е за физическа подготовка. Грамотен отбор може да се нарече Верея, защото футболистите от Стара Загора усетиха кога сините започнаха да „клякат“ и с половин секунда да закъсняват с пресата, време, което е твърде много, за да може противниковият отбор да се настани между раздалечените линии.

Наличието ето на такива елементи от играта са важни. И си личи, че тук е пипано от неслучаен треньор. Като също така всеки, който е навътре в материята, е наясно, че това, което Левски показа през първото полувреме срещу Верея, съвсем не е достатъчно да върне публиката на трибуните. Няма как да обясниш на феновете, че ако бъдат търпеливи още малко, ще видят не пресичка, а преса и не само за едно полувреме, а за по-голяма част от мача. И че ако през зимата бъдат привлечени поне един нападател и още един-двама футболисти от високо ниво, то през пролетта Левски ще има съвсем друго лице, както обичат да се изказват някои ръководители от други клубове. Въпросът е някак си Делио Роси и неговите поддръжници да успеят да добутат до последния официален мач за тази календарна година, след което всички ще се кротнат по празниците и след това треньорът да бъде оставен да си моделира отбора. Разбира се, това са само добри пожелания. Ако отборът продължава да играе тромаво в атака и да не вкарва това, което създава, няма как италианецът всеки път да не бъде поставян на дузпата, не че му пука от това. Но щом вече Роси взе да забързва процесите, значи му е обяснено, че е желателно да чуе какво иска публиката. Може би това, което видяхме през първото полувреме срещу Верея, бе предвидено за по-късен етап. А за негово съжаление доста запалянковци искат, като отидат на стадиона, да видят добра игра и голове, но сега и веднага, а не напролет. Иначе си стоят по домовете.

Източник: Желю Станков, „Тема Спорт“

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]