Да продадеш медалите си, за да не умреш от глад

0
-
-

Легендарната руска състезателка по спортна гимнастика Олга Корбут е продала всичките си отличия на търг в САЩ, за да се „спаси от глада“.

Аукционът е включвал седем от най-големите отличия на бившата състезателка от Съветския съюз, включително два златни и сребърен медал от олимпийските игри в Мюнхен от 1972 г.

Най-ценният експонат на двудневния търг, проведен в Далас, е бил златният й отборен медал от Мюнхен 1972, продаден за 66 000 долара.

Общата сума, която Корбут е получила от аукциона, възлиза на 183 000 долара, след като организаторите ще приберат процент от общо 230-те хиляди долара, заплатени за вещите на бившата гимнастичка.

Олга Корбут е родена в Гродно, днешен Беларус на 16 май 1955 г. Високата 1,50 м гимнастичка постига най-големия си успех на Олимпиадата в Мюнхен, когато грабва две индивидуални злата – на греда и земя – и едно сребро – на успоредка – помагайки на СССР да спечели златния медал в отборното класиране.

Точно на Летните игри в Мюнхен 17-годишната тогава Корбут впечатлява публиката с емоционалността и изключително сложните си изпълнения.

Тогава рускинята изпълнява опасното задно салто на успоредка, след това наречено на нея, което изправя публиката на крака. А след като получава оценка от 9,8, за да може златото да отиде при представителката на домакините – Карин Янц – публиката в залата започва да тропа с крака, да освирква и да ругае съдиите.

Въпреки това, Корбут печели два индивидуални златни медала и помага на СССР да спечели титлата в отборното класиране. Салтото й, наречено „Клуп на Корбут“, след това е забранено заради сложността си на изпълнение и опасността, която представлява за състезателките.

След Олимпиадата гимнастичката дори се среща с тогавашния президент на САЩ Ричард Никсън.

„Каза ми, че изпълнението ми в Мюнхен е помогнало повече за намаляване на напрежението по време на Студената война, отколкото усилията на посолстватата на двете държави в продължение на пет години“, казва след срещата Корбут.

Четири години по-късно, на Олимпиадата в Монреал, Корбут печели само едно сребро – на греда – но отново триумфира с отборно злато. В периода между двете олимпиади рускинята идва и за Световното първенство, проведено във Варна през 1974-та, където печели златен медал и четири сребърни в индивидуалното класиране, а Съветският съюз отново печели титлата в отборното.

Златният медал в отборното класиране от Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г. е бил най-скъпият продаден експонат на търга

След отказването си от спорта, Корбут заминава за САЩ, където става треньор, но информации за финансовите й трудности периодично се появяват в руския печат.

През 2000 година легендарната гимнастичка е хваната да краде храна от супермаркет за 19 долара. По същото време губи и къщата си в Аризона заради огромни неплатени сметки. Избягва затвора, като е пусната под гаранция от 600 долара.

Освен медалите си, 61-годишната Корбут е била принудена да продаде и трикото, с което се е състезавала в Лондон през 1973 г. за 3000 долара, както и подписана корица на списание Sports Illustrated за 49 долара.

Още 26 предмета, предложени на търга, не са намерили нов собственик. Сред тях са златният й медал на греда от Мюнхен, както и общо шестте (два златни и четири сребърни) медала от шампионата във Варна.

Не се е намерил купувач и за наградата й от BBC за „Спортист на годината“ за 1972 г., както и за статуетката за влизането й в Залата на славата на гимнастиката.

Трудно има по-тъжен край на една велика кариера. И въпреки че подобни случаи има навсякъде, сякаш по нашите географски ширини и в бившите съветски републики те са много по-често срещана гледка.

Спорткафе.бг