Григор се изкачи в световната ранглиста

0
Снимка: nationalistbg.com
-
-

Първата ни ракета Григор Димитров се изкачи с едно място в световната ранглиста и ще завърши годината като №17. Това е прогрес с 11 места спрямо края на 2015-а година, когато след приключването на сезона бе №28.

През тази година най-добрият български тенисист записа 39 победи и 26 загуби на корта, като достигна до три финала в турнирите от календара на АТР – в Сидни, Истанбул и Пекин.

От другите наши тенисисти Димитър Кузманов направи скок с 15 места до №391. Александър Лазаров загуби шест позиции и се смъкна до №531, а Александър Лазов отстъпи с едно място до №628.

По интересното обаче е на върха в световната ранглиста, където има нов лидер. Това е шотландецът Анди Мъри, който свали от трона Новак Джокович (Сърбия). Рокадата стана след „Мастърс“ турнира в Париж, където британецът триумфира с титлата и увеличи актива си на 11 185 точки. В същото време шампионът от последните три сезона Ноле отпадна на четвъртфиналите и с актив от 10 780 точки загуби лидерската си позиция.

Другата голяма новина е, че след 14 поредни сезона в топ 10 Роджър Федерер напусна десетката и от днес е на непривичната за него 16-а позиция, непосредствено преди Григор Димитров. Както е известно, Маестрото не е играл от „Уимбълдън“ заради контузия в коляното, което е и причината да падне толкова надолу в класацията на АТР.

Под номер 3 е швейцарецът Стан Вавринка с 5115 точки, а №4 вече е канадецът Милош Раонич, който изравни най-доброто си класиране от 5 ноември 2015 година. Японецът Кей Нишикори се смъкна с една позиция до №5, а Гаел Монфис записа рекодно класиране в кариерата си с 6-ото си място преди турнира на 8-те най-добри през сезона в Лондон. Също с личен рекорд е и Марин Чилич (Хърватия), който се изкачи с три позиции до 7-ата. Топ 10 допълват Рафаел Надал (Испания), Доминик Тийм (Австрия) и Томаш Бердих (Чехия).

Източник: sportal.bg

Снимка: nationalistbg.com

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК