Гориво за добра форма

0

Няма значение дали сте фенове на йогата, на високоинтензивните интервални тренировки HIIT или тренирате за маратон – добрата храна може да ви помогне да постигнете по-добри резултати. Джеймс Колинс е сред водещите специалисти по хранене на спортисти и обяснява какво и кога да ядете.

Колинс е главният специалист по хранене на футболния клуб „Арсенал” от английската Висша лига и е работил с някои от най-добрите спортисти в света. Неговите принципи за подобряване на резултатите чрез правилно хранене целят да помогнат на всички да се чувстват и да изглеждат по-добре. В четири публикации списание BBC GoodFood ще ви представи неговите предложения какво да ядете в зависимост от любимия ви спорт и интензивността на тренировките. Още чудесни рецепти и любопитна информация може да открие в брой 171 на списание BBC GoodFood.

НИСКОИНТЕНЗИВНА АЕРОБИКА

като каране на колело или бягане за по-малко от час

Преди да започнете

Често пъти най-добрият начин да изгорите мазнините е да тренирате на празен стомах. Ако не обичате да ставате рано, предвидете тренировката за времето преди вечеря.

След тренировка

Богато на протеини ястие е отлично за възстановяването на мускулите, но нямате нужда от много въглехидрати. Раците и яйцата в тази рецепта осигуряват качествени протеини и В витамини, които помагат на организма да произвежда енергия.

Омлет с аспержи и раци

ПОРЦИЯ 1 ПОДГ. 10 мин ГОТВЕНЕ 5 мин ЛЕСНО

3 яйца

¼ червена люта чушка, ситно нарязана

3 стръка аспержи, ситно нарязани

1 ч.л. масло

50 г бяло месо от раци

шепа бейби спанак

1 Загрейте грила на най-високата степен. Разбийте яйцата в купа и ги подправете със сол и черен пипер.

2 Разтопете маслото в тиган на умерен огън. Добавете яйцата, запържете ги за 2 мин и сложете в средата рачешкото месо и аспержите. Поръсете с нарязаната люта чушка и притиснете спанака в яйцата. Сложете тигана под грила за 2-3 мин, докато спанакът слегне, а омлетът бухне.

ПОЛЗИ фолиева киселина, витамин С, 1 от 5-на-ден, без глутен

ЗА ПОРЦИЯ 365 ккал, 24 г мазнини, 9 г наситени мазнини, 2 г въглехидрати, 2 г захари, 2 г фибри, 35 г протеини, 1,3 г сол