В ЦСКА и в Левски: Пари, морал, любов или… престъпление

0
-
-

Нормално ли е футболисти, баскетболисти или волейболисти да играят и в ЦСКА, и в Левски. За някои да, за други – не. По-крайните фенове не разбират и не приемат състезател да облече и синята, и червената фланелка в кариерата си. Често се случва да заклеймяват подобни действия. За тях любимият отбор е на първо място чест и преданост. А след това пари и професионализъм. И когато доскорошният „червен” любимец „посинее” феновете го обявяват за предател. На другия полюс са по-умерените привърженици на спорта. За тях е напълно нормално един професионален състезател да играе в ЦСКА и в Левски, в Барса и Реал (Мадрид) или в Милан и Интер. „Какво означава вечен враг?! Нима е престъпление да играеш и за двата клуба”, аргументират се тези, които приемат за нещо съвсем естествено да играеш и за едните, и за другите.

Поредният пример е с волейболиста Смилен Мляков. Допреди няколко месеца той беше истински лидер на ЦСКА. А днес вече е състезател на Левски. Нормално ли е, или е престъпление? Позовавайки се на волейболните разбирания и история, това е напълно нормално. Смилен вече игра веднъж за Левски и беше в ЦСКА. Той не е първият и единствен, обличал екипите на двата отбора. Димо Тонев навремето премина директно от ЦСКА в Левски. Също като Мляков. Христо Цветанов игра и за „червени”, и за „сини”. Ивайло Стефанов и Даниел Пеев – също. И едва ли това са единствените примери.

Да не говорим за футбола, в който е пълно с подобни случаи. Само ще споменем за голямата легенда на ЦСКА Никола Цанев, който е играл и за… Левски. За Божидар Искренов – Гибона, който за мнозина е икона на „Герена”, но има и период в Борисовата градина. Както и за футболисти от по-близкото минало – Георги Йорданов-Ламята, Пламен Гетов, Стефан Колев, Станимир Стоилов, Георги Донков, Дончо Донев, Димитър Попов, Петър Михтарски, Станислав Ангелов, Илиян Стоянов, Георги Чиликов и още и още. Последният е румънецът Серджиу Буш, който бе голмайстор в ЦСКА, а сега вече носи синия екип.

Вероятно някои ще посочат с пръст Смилен Мляков. Ще го нарекат предател. Само че феновете са напълно наясно със ситуацията във волейболния ЦСКА. Истината е, че положението е доста по-добре в сравнение с последните години, но Сашо Попов не веднъж е казвал, че не може и няма право да спира никого при по-добри предложения. Явно Левски е отправил такова към 36-годишния ветеран, който бе един от най-добрите не само за „червените”, но и в цялото ни първенство. Едно е сигурно – Смилен Мляков, винаги се е раздавал повече от сто процента за всеки клуб, в който е играл. Така беше с червения екип, така ще бъде и със синия. Всеки има право да потърси най-доброто за себе си. А дали това е престъпление, оставаме на феновете да преценят…
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ