В България виреят само глупаците..

0
-
-

 

[sociallocker id=5830]

С Христо Янев ми се наложи да работя от 14 години. Когато той бе футболист на ЦСКА и както самият той се изразява, си мислеше, че всичко, което хвърчи, се яде. Тогава беше с руси кичури, държеше се не по най-добрия начин с околните, особено с журналистите. Замина за Франция и там признава, че се е променил. Научил се е. Работихме заедно доста по-отблизо в последните година-две. Много говорехме и много споделяхме. След доста дълга пауза видях друг Христо Янев. Дори за момент си мислех, че не е възможно онзи отпреди 14 години да стои срещу мен и да говори като голям и умен човек. Сега приказките му са на умерен, видял и научил много неща човек. Отговорите му не закъсняват и секунда. Показва изключително възпитание. Накрая, но съм убеден, че няма да е за последно, демонстрира уникален писателски талант. Издаде трилър, който смея да твърдя, че по нищо не отстъпва на онези от чуждестранните автори, по които всички се прехласваме.

Христо е различен, не е от простаците, които виреят в България. Само че както винаги се случва в нашата действителност именно тези хора претопяват различните, креативните и мислещите. Намерили се шепа пичове да се присмиват на Христо Янев. Защо ли!? Защото бил написал книга. Та и прякор му лепнали. Наричали го Писателя. Защо, бе, момчета?! На кого се присмивате и защо? Лошо ли е да се четат книги и да се пишат книги? Или някой е забранил футболен треньор да може да чете и пише. Кой по-точно в Нефтохимик се присмива на Христо Янев?! Вероятно Мариян Огнянов или останалите в съблекалнята, които цифром и словом са прочели НУЛА книги. А дали могат да пишат не съм сигурен. Как се подписват също не знам – вероятно завъртат намастилен палец на хартията…

Някой в Нефтохимик казал, че Христо Янев зарязал ангажиментите си около отбора заради книгата. Дори да не съм всеки ден с Янев, Владо Манчев и Ивайло Петров, ще кажа, че това не е вярно. Защото ги познавам и съм сигурен, че това, което се изисква от тях, го правят. Друг е въпросът футболистите дали правят това, което треньорите изискват от тях. Всъщност, Янев пишеше книгата още, когато беше в ЦСКА миналия сезон. Изглежда писането не му попречи да спечели Купата на България.

Христо, продължавай и не спирай. Не се отклонявай за секунда от пътя, по който си поел. Различните хора променят света. Чакаме следващата книга…А футболът?! Той ти е ясен и го показа миналия сезон. Тепърва още ще го показваш, защото искаш да се учиш, развиваш и вървиш напред.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

[/sociallocker]