Време е да видим нов ред в Левски

0

Вятърът на про­мяната, който задуха в Левс­ки с назначе­нието на Николай Митов, и доброто настроение,

[sociallocker id=5830]

което донесе победата над ЦСКА-София, да­ват основание да вярваме, че с наб­лижаването на астрономическата про­лет „синият“ клуб постепенно ще за­почне да разцъфтя­ва. Вечно сериозни­ят и намръщен Топузаков бе изпъл­нен изцяло с добри намерения, но при него като че ли ус­мивките напуснаха отбора и съблекал­нята. Всички се бя­ха замислили вър­ху новите тактичес­ки задачи, които им поставяха, върху променените схема, посто­ве, стил на игра… Сега Митов също ще има изисква­ния, към които играчите да привикнат, но по-важно е, че този треньор действа ра­ционално. При това със сериозна доза емоция. Той знае какво иска публика­та, но знае и че по­бедата е единстве­ният възможен ком­промис, когато иг­рата не става за гле­дане. Това го знае­ше и Люпко Петрович, който вдигна високо летвата на очакванията в нача­лото на сезона и мнозина повярвах­ме, че титлата не е химера.

Сега реал­ността показва, че и този сезон никой не може да излезе от сянката на Лудогорец. Въпросът е, че

може да има щастие и под върха

И то е свър­зано не с пре­имуществото над някой конкретен съперник от останалите отбори в елита, а с добре преме­рена полити­ка, която запазва идентич­ността на Левски като единс­твения оцелял фут­болен гранд в Бъл­гария. Безспорно правилният път в момента е създава­нето на нови герои като Божидар Краев, Николай Кръс­тев, Станислав Иванов, Ивайло Найденов… Ясно е, че не всеки, който получи шанс, ще успее да оправдае доверието и да стигне дотам, до­където на шефове, треньори и фенове им се иска. Но сме­лостта да следваш линията на подмла­дяване, дори когато един или двама от талантите са те провалили, е задължителна. Точно за това от „Герена“ трябва да вземат от Септември не само треньора, но и цялостната уп­равленска форму­ла, колкото и голе­ми да са разликите между двата клуба.

Боримиров взе трудното решение с треньорската смяна часове преди дербито с отбора на Гриша Ганчев и бе награден от съд­бата. Явно той като действащ директор и на ДЮШ ще трябва да е човекът, който скъса нишката, очертаваща ома­гьосания кръг, в който Левски се върти в последните години. Легендата трябва

да усети пулса на истинските левскари

и не само да обя­ви, но с целия авто­ритет да пази лини­ята на тотална про­мяна. Лично той, не БФС, не УЕФА или някой друг, трябва да ограничи брой­ката чужденци в клуба на 5 или мак­симум 6, ако поста­ви вратарите в от­делна графа. Да за­дължи треньора (с Митов това няма да е трудно, защото и той е съгласен) да пуска поне по двама играчи под 21 години сред титулярите и още толкова до 23 години. Селекцията да е насочена към събирането на нужната класа според тези критерии, а цел за класиране пред отбора да не се поставя поне за следващите два сезона. Така ще се гарантира шанс за спокойно обслужване на дълговете, получаването на лиценз и освен това ще се върнат много повече хора на стадио­на. С любов и подк­репа от трибуните често се постигат по-стойностни ре­зултати, независи­мо от по-ниската класа на състава. Когато подобава­щото класиране та­ка или иначе не мо­же да се гарантира заради разликите в бюджета спрямо Лудогорец, по-доб­ре е да се създават нови любимци, за­ради които левскарите ще са готови да жертват и време, и средства за отбо­ра.

В момента про­пастта между тима и феновете е много голяма. Позьорството на няколко ро­дени от ситуацията псевдогерои, не мо­же да замени искре­ната симпатия, коя­то пораждат млади момчета като Краев и Кръстев. Точно в момента това се усеща най-добре. Дори тези легенди, които постоянно са настроени критично към клуба и периодично го засипват с огън и жулел, сега виждат и бялата точка в чернилката. За да се получи траен обрат в отношението на хората към любимия им отбор, е нужно да се загърби миналото и да се гледа напред. Стига са се вадили скелети от гардероба. Стига знайни и незнайни са се вторачвали в думите на този или онзи. Покрай Левски винаги е имало и празни приказки, и неспазени обещания, и дълга върволица от сърдити. Обединение има само, когато парите в клуба не са проблем и всеки прибира част от баницата. Другият начин е да се постигат безспорни успехи, които никой да не може да оспори. Пътят към тях обаче няма как да е лесен и този, който ги постига след това слага ореол на велик победител. Така стана с Мъри и Наско, а Боримиров добре се познава и с двамата. След уникалния принос, който той имаше на терена, този път не трябва да изпуска шанса си и като шеф.

Източник: Людмил Христов/ „Меридиан мач“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]