Вратар на Ботев катери върхове в Швейцария

0
1

Позабравеният страж Любослав Стоянов от школата на Ботев /Вр/, със стаж и в Академията на Стоичков в Етрополе, продължава кариерата си в Швейцария, научи „Конкурент”. Вратарят, който игра за U19 в елита, е пословичен със своята всеотдайност към любимия си спорт, като редовно тренира и самостоятелно. В едно мразовито утро на 5 януари 2016 г., Любо бе забелязан от репортерите ни да се готви сам в покритата зала на атлетическата писта при минус 15 градуса, докато неговите съотборници се излежаваха още в леглата или си пиеха кафето в приятна компания.

През 2017 г. Стоянов претърпя много тежка контузия, след като разкъса менискус, последваха други неприятности и всичко това оказа голямо влияние на неговата форма. Врачанинът не изигра официален мач в продължение на година и половина.

В момента стражът е със семейството си в Швейцария, където се върна на терена и започна да впечатлява специалистите. Той е част от петодивизионния SC Burgdor, заемащ 3 позиция, изоставащ с 5 т. от лидера. Клубът гласува пълно доверие на Любо, след като треньорите го видяха в едно-две занимания.

На 6 март отборът заминава за лагер в Кипър, като тренировките ще се провеждат в луксозния комплекс Агия Напа. Подготовката е насочена към старта на пролетния полусезон на 20 март. Стоянов започна в клуба с притеснения поради проблеми с документите и комуникацията със съотборниците, но вече всичко е наред и той започва да се харесва на местните със своята увереност и хъс. В Швейцария има 10 футболни дивизии. Целта на Любо е да достигне до първа, което не е невъзможна мисия с оглед класата и упоритостта да преследва мечтите си.

„Щастлив съм, че започнах едно ново начало, след като разочаровах много хора. Не се срамувам, че играя в пета дивизия, защото съм мотивиран и до последно ще преследвам това, за което съм дошъл! Нивото на футбола тук е много високо и отборите са пълни с млади футболисти като мен, всеки се бори ожесточено за титулярно място. Благодарен съм на хората, които ми помагат и на SC Burgdorf, че ми подадоха ръка. Тук условията за футбол са уникални: четири терена и всеки от тях с осветление, пълна екипировка от горе до долу, треньор на вратарите. Клубната база разполага със собствен фитнес и ресторант. Лятото предвиждам една крачка напред към професионалния футбол, това дали ще стане реалност, зависи изцяло от мен!”, каза за „Конкурент” Любо Стоянов от Швейцария. Преди дни медията ни запозна своите читатели с неговия 8-годишен брат Мартин Стоянов, който въпреки крехката си възраст, жъне успехи в картинга.