ВИС-2 решава президентските избори във футбола

0
-
-

Статията е от далечната 1995 година и пресъздава реалностите в българския футбол.

Като абсолютно предрешени се очертават президентските избори на конгреса на Българския футболен съюз (БФС) на 21 ноември. Добре запознати с тънките ходове на кандидатските кампании твърдят, че причината е умелата намеса на ВИС-2.

Според всички предвиждания трябва да спечели пловдивският бизнесмен Христо Данов, шеф на холдинга „Юнион Алком“. Сега той ръководи БФС като изпълняващ длъжността президент на централата.

Както отлично се знае от световната практика, много трудно е да загубиш избори, когато си на власт. Въпреки това Данов и приближените му, познати във футболните среди като „пловдивските брокери“, имат много силна опозиция. Доскоро това се смяташе достатъчно, за да бъдат отстранени от „Кърниградска“.

Броени дни преди конгреса обаче Данов има подкрепата на Мултигруп и на ВИС-2. Това трябва да реши нещата.

„Капитал прес“ вече писа за съюзяването на футболния фронт между шефа на „Юнион Алком“ и Илия Павлов. Зад споразумението ясно прозират бизнесинтереси.

По същия начин вероятно е спечелен и босът на ВИС-2 Георги Илиев, брат на покойния Васил Илиев. Застрахователната фирма от известно време навлиза сериозно и във футбола. Тя подпомага съвсем официално няколко отбора, а знакът й стои на фланелките на кюстендилския „Левски“.

Хората на ВИС-2 вероятно са били убедени от Данов, че имат интерес да навлязат още по-дълбоко във футбола. Още повече че сериозни опити в тази област прави и конкурентът им SIC.

Една от основните фигури в SIC – Младен Михалев-Маджо, е президент на „Славия“. Нещата в клуба фактически върти ортакът му от Първа източна международна банка Венцислав Стефанов.

„Славия“ първа издигна кандидатурата на олимпийския шеф Иван Славков-Батето за президент на БФС. Знае се, че Батето и SIC са свързани покрай новото тото „Лото Олимпик“.

Ясно е, че SIC се опитва да завладее футбола чрез Славков. Може би единственият шанс на Христо Данов наистина беше да се опре на ВИС-2.

Така битката между застрахователите най-неочаквано, но сигурно напълно закономерно, се проектира и във футбола – един от най-популярните в България спортове.

ВИС-2 има предимство, защото залага на сегашния човек на власт. Използвани бяха всевъзможни средства за убеждаване на делегатите на конгреса във вторник. Очаква се Христо Данов да спечели президентските избори в БФС със зашеметяваща преднина.

SIC остави Венцислав Стефанов да води кампанията на Славков. Той пък се довери на Томас Лафчис. Президентът на „Левски“ нападна безогледно и грубо „брокерите“. Извади им най-кирливите ризи и пак каза, че са му останали още за конгреса. Томас Лафчис обаче не е най-уважаваният в широките футболни среди човек. Доста дребни клубове и хора се оплакват от него и методите му на работа. Така че помията, която той изсипа, може и да се върне като бумеранг върху главата на Иван Славков.

Във всеки случай добре запознати с футболните дела вещаят много голяма победа на ВИС-2 срещу SIC на конгреса на БФС на 21 ноември.

Вестник – Капитал