Вижте как бе създадена империята на Кирил Домусчиев

0

Кирил Домусчиев е роден в София. Завършва Технически университет със специалност „Индустриален маркетинг и мениджмънт“. По думите му той и брат му Георги са започнали от нулата, като са се занимавали

[sociallocker id=5830]

предимно с търговия, дори са продавали на сергия. Имали са и малко производство.

Както и при израстването на Делян Пеевски важна роля за реализацията на братя Домусчиеви играе майка им.

Маргарита Домусчиева е била член на БКП. По време на управлението на партията тя е активен член. Преди падането на соца е назначена за директор на завод „Балкан“ в Ловеч. Идват годините на масовата приватизация и добрият син успява да приватизира чрез фонд „Напредък“ завода.
Годините са тежки, гладни и размирни за българите (1996-1997), но за малцина са повече от успешни. След завод „Балкан” семейство Домусчиеви сключва десетки успешни сделки.

Истината е, че изброявайки многобройните сделки, покупки на компании и бизнеси по-скоро ще опитаме да отговорим на въпроса – кое дава право на Домусчиев да поставя ултиматуми на държавата? И не очакваме читателят да обърне внимание на самите сделки – те са прекалено сложни, мащабни и многобройни, и за всяка може да има отделна публикация. Но не това се търси в задачата.

*Кратка ретроспекция на по-големите сделки на Кирил Домусчиев и фамилия

– Чрез новосъздадения си фонд „Напредък“ стартират приватизацията на редица заводи в България. И понеже всяка сделка може да бъде отделна публикация, изброяваме само най-стратегическите и крупни такива:

– Закупуването на фармацевтична компания „Биосет“ – Пещера (срещу 10.6 млн. долара кеш). През 2013 г. „Биосет“ сключи две нови сделки. Придоби основната част от разградския завод на „Актавис“ (бившата „Балканфарма“) и част от бизнеса на „Интервет“ (специализиран в производство на ветеринарни лекарства). Сделката с „Интервет“ е за 22.5 млн. евро.

– През 2014 г. Домусчиеви решиха да изкупят 36.6% от американския си инвеститор – преди Citi Venture Capital International (CVCI), сега The Rohatyn Group, като така ще придобият 100 % от акциите на предприятието „Хювефарма“.

– Приватизацията на Българския морски флот (БМФ) е една от най-големите сделки с участието на Домусчиеви. Приватизационната цена на БМФ е 440 млн. лева. Тя е платена основно от българския участник в консорциума – братята Кирил и Георги Домусчиеви. Разпределението в съдружието е 70% за германската Маrtrade Shipping Transport и 30% за местната „Адванс пропъртис“.

– „Стоков базар Илиянци“ също попада в полезрението на Домусчиев. Преди да бъде закупен „Илиянци” е 100% държавна собственост. Домусчиев участва на търга чрез “Търговски център Тракия“ и успява да закупи 79% от акциите на базара “ срещу 42 млн. лева (2001 г.), който след това препродава.
– През 2015 г. Хювефарма, придобива голям химически завод в Гаресио, също и активи на американската компания Zoetis.
Следват – 70% от китайския фармацевтичен завод „Хъдз луканг фармасетикъл груп”. Пещера – „Сокола“ АД, „Балканкар средец“ и „Плевенско пиво“ .
– Към „Хювефарма“ влизат още Хювефарма NV“ – Белгия, „Хювефарма Inc“ – САЩ, „Хювефарма Канада“, „Агрибиовет“ – Полша, „Биовет Европа“ – Италия, „Акзо Нобел“,
– „Напредък холдниг“ има участие във „Винтекс“ – Троян, 25.6%, в „Ильо войвода“, 85% в Търговски център „Тракия“, 25.5% в „Самоковска комуна“, 81.2% в „Спортпром“, 41.5″ в „Троконс холдинг“ и 34% в „Полима“ и 79% от акциите на Стоков базар „Илиянци“( вече продадени).
– Инвестиционното дружество на Домусчиев „Адванс Пропъртис“ ООД е основен акционер в големи предприятия и проекти в сферата на недвижимите имоти и строителството, като „Есте Хоум енд Спа“, „Европа Парк София“ и други. Твърди се, че Домусчиев стои и зад изграждането на мол „Сердика“, макар че официално собствениците са други.

Освен всичко останало, Домусчиев се разви през последните години и в сферата на футбола.

Първоначално той беше в надзорния съвет на ЦСКА. Докато през 2010 г. не придоби активите на футболен клуб „Лудогорец“ и започна активно да развива отбора. Покрай спорта братя Домусчиеви си напазаруваха и „Футбол про медиа” – бизнесмените платиха 30 милиона лева за пет години (между 2016 и 2020 г.), за да придобият правата за излъчване на мачовете от А група на българското първенство.

С футбола, след победите, които жънеше отбора му, започнаха и публичните изяви на Кирил Домусчиев.

Извън прожекторите обаче остана изборът на Домусчиев за председател на КРИБ (Конфедерация на работодателите индустриалци в България). Той зае мястото на Огнян Донев. КРИБ е представителна работодателска организация, която обединява над 10 500 компании с над 700 хил. служители.

След оглавяването на КРИБ и бизнес-империята, която има зад гърба си, Домусчиев явно се усети толкова влиятелен, че започна да поставя директни ултиматуми на министри.
Припомняме – в началото на тази година Домусчиев се обърна към Румяна Бъчварова с думите:

„Защо ни е нужно МВР? Защо са ни нужни вицепремиер и министър на вътрешните работи?… Това не може да продължава така, а министърът на вътрешните работи или трябва да си свърши работата, или да си ходи!“

Последваха публични отговори и от Борисов, и от Бъчварова.

От FRONT.BG обаче питаме:

Ултиматумите, поставени от Домусчиев, заявка ли са за политическа кариера?

Предстои ли ни да видим атаки от негова страна – вкл. медийни провокации и уронване на престижа?

Защо иначе един бизнесмен ще заема ролята на коректив и критик на властта?

И малко припомняне:

Масовата приватизация в България и мътните води на прехода, липсата на институции и контрол направиха мнозина богати, за сметка на държавата.

Така че и ние имаме въпрос към министър Бъчварова – кога ще проверите хората, придобивали масово имущество по време на прехода?

Или и вие ще помогнете за бъдещето на олигархията – като единствен модел на управление в България?

Дано това не са реторични въпроси.

АВТОР: Веселин Диманов

Източници: dnevnik, capital, wikipedia, standart

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]