България при Хубчев – презареждане

0
-
-

Фактът, че Петър Хубчев е удължил своя договор с БФС до 2020 година през миналата седмица, като че ли не бе водеща новина. Самият селекционер на две, на три разказа за него на пресконференцията в сряда и отново мълчаливо се потопи в своите задължения, пише „Тема спорт“. Никой от БФС не сметна за нужно да обяви официално какви са параметрите, какви са целите, как са преминали преговорите, да стисне публично ръката на Хубчев и да му пожелае късмет. Просто въпрос на подход и на организация! Ако щете, и на няколко реда на официалния сайт на централата, който служи основно за информация, но това е друга тема.

Оставането на героя от САЩ’94 начело на трикольорите бе най-логичното нещо. Щеше да е доста грозно след всичко забъркано от Петев преди това Хубчев да бъде използван да доизкара последния цикъл и да бъде изритан. Той реално пое България на пожар и постигнатото от него заслужава уважение. Победихме у дома Холандия и Швеция и измъчихме франция. Превърнахме „Васил Левски“ отново в познатата крепост.

Сега Петър Хубчев тръгва от нулата. Готов да презареди националния отбор, който най-после да успее да се класира на голям форум – Евро 2020. Основите са положени, а времето до първите официални мачове наесен догодина от новия турнир на УЕФА Лига на нациите трябва да бъде оползотворено максимално добре. Хубавото на този формат е, че при неуспех в новата надпревара имаш поправителен изпит – квалификациите.

Началото ще бъде дадено днес в Лисабон. Именно в Португалия се проведе последният форум, за който се класирахме -Евро 2004. Момчетата на Петър Хубчев срещат финалиста на Мондиал 2018 в Русия -Саудитска Арабия, в контрола. Да, не излизаме срещу някоя от големите световни и европейски сили, но това е удобен вариант да повдигнем самочувствието си и да спрем черната серия далеч от София. За последно бихме като гост Македония на 29 март 2016 година с 2:0. Оттогава записахме цели б загуби навън и едно реми – с Люксембург. Твърде малко и скромно за амбициите, които сме си поставили – класиране на Евро 2020. Затова днешният мач е изключително важен от стратегическа и най-вече психологическа гледна точка преди тежките битки.

Година по-късно и Хубчев трябва да си е направил точна преценка от какви хора им нужда. Той отлично съзря, че повече няма нужда от футболист като Светослав Дяков (33 г.), след като има цели трима по-млади халфове – Георги Костадинов, Ивайло Чочев и Симеон Славчев. След пращане в „отрезвителя“ повиквателни отново получиха Георги Миланов и Михаил Александров, а за капитана Ивелин Попов (30 г.) предстоящият цикъл ще е може би последният златен шанс за нещо голямо с националния отбор.

Днес Попето се очаква да действа зад тарана Андрей Гълъбинов. В последните мачове Хубчев реално започваше без типичен таран, но сега е решил да повери атаката на нападателя на Дженоа. По крилата най-вероятно ще са Тодор Неде-лев отдясно и Александър Тонев отляво, а в средата на терена ще действат Георги Костадинов и Симеон Славчев. След почивката в игра ще видим Георги Миланов и Михаил Александров.

В защитата няма особена алтернатива след контузиите на Цветомир Панов и Станислав Манолев. Десен бек ще е дебютантът Александър Дюлгеров, ляв – съотборникът му в ЦСКА Антон Недялков. Още един от червените ще допълни карето в отбрана – Николай Бо-дуров, който ще си партнира с Васил Божиков, а под рамката ще е Пламен Илиев.

В последния си мач със Саудитска Арабия записахме победа с 2:0, отново на неутрален терен – в Истанбул, при Матеус през 2010 година, така че и традицията е на наша страна.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/channel/UCet-oDsbGjmvlT8w4ZVxJtQ/ [/sociallocker]