Българин на най-тежкото състезание по бягане в света, провеждащо се в Долината на смъртта

0
-
-

Минути преди полунощ на 9-ти срещу 10-ти февруари българско време, живеещият в Уайоминг, САЩ, Краси

[sociallocker id=5830]

Георгиев беше обявен за един от участниците в ултрамаратона „Бадуотър“ – най-тежкия лекоатлетически пробег в света. Състезанието е с дължина 216 км и се провежда в Долината на смъртта, САЩ, през месец юли, при температури, достигащи 50 градуса на въздуха и до 90 градуса на асфалта.

Краси е първият българин одобрен за участие в известното състезание. Той обаче има планове, които могат да го направят и първи в света с постижението си. Ултрамаратонецът обяви, че ще се опита не просто да пробяга тежкото трасе, а да го направи два пъти, връщайки се към старта със завързана гума зад себе си. Предизвикателство, каквото никой досега не си е отправял.

Приемането на Краси Георгиев в „Бадуотър“ е изключително постижение само по себе си заради трудния достъп до състезанието. Тази година над 1000 души от цял свят са се борили за едва 50 места*. За да бъде одобрен, той е трябвало да премине през специална комисия, която да оцени досегашните му постижения на ултрамаратони и готовността му да издържи на тежкото физическо и психическо изпитание.

До момента българинът е завършил над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км) в цял свят. Участвал в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили легендарния „Маратон на пясъците“ (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона „Бразил 135+“ (257 км в джунглата), както и да тича заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.

В програмата на Краси за 2017 г. влизат и други изключително тежки състезания. Едно от тях ще бъде броени дни след „Бадуотър“. В средата на август той планира да се включи в „Ла Ултра“ – 333 км бягане из Хималаите в Индия. „Никой досега не го е правил. Ще имам само две седмици за аклиматизация от Долината на смъртта, където стартирам на -85 метра под морското равнище, до +5300 м в Хималаите.“ – разказва Краси за двете състезания. Освен надморската височина, ултрамаратоенцът ще има и друго предизвикателство – температурните разлики между двете места, които се очаква да бъдат от +50 до -12 градуса.

Краси започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и изключително нездравословен начин на живот. Въпреки това той бързо открива, че иска да се занимава с този спорт -„обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна след като изляза от входната врата“. Започвайки с разходки в парка, той постепенно се увлича по тичането и увеличава дистанциите. Така достига до състезанията с ултрадълги дисциплини, които много малко хора в света са успявали да завършат.

„За мен ултрамаратоните не са просто тичане, те са метафизично изпитание, в което тялото и духа се променят. Прекрачват се граници, до които иначе няма как дори да достигнеш, а в същото време опознаваш себе си. В този спорт много по-добре опознаваш и другите, хората край теб, които ги боли същото толкова и са готови за оцеляват също като теб. Сега съм изключително щастлив, защото съм изправен пред осъществяването на една своя дългогодишна мечта -ултрамаратона „Бадуотър“. За мен е изключителна чест да бъда сред избраните да участват. Вълнувам се много и защото имам намерение да направя нещо, което никой досега не е опитвал – да измина трасето в Долината на смъртта два пъти, връщайки се към старта, теглейки гума.“ -споделя за бягането и „Бадуотър“ Краси.

В програмата на ултрамаратонеца за годината вече са включени и около 15 състезания по света с дължини около 160 км. Сред по-големите планове на Краси е и друга негова голяма мечта – прекосяване на ледения континент Антарктида. Той планира и едно по-малко, но изключително важно за него събитие в България.

*Общият брой на участниците е 100, като половината от тях са запазени за т.нар. „ветерани“

Краси Георгиев в роден в София, България. Прекарал е 20 години в Лондон, Великобритания, а в момента живее в Джаксън, Уайоминг, САЩ. Той има богат опит от психология до готвене, джудо, работа с жертви на насилие и др. Освен с бягане, той се занимава професионално и с т.нар. „Sports Nutrition“ – консултант по хранене на спортисти и отбори от цял свят (вкл. националния отбор по ръгби на Великобритания). Занимава се и с мотивационни речи и е бил лектор на редица събития, вкл. и в България.

Facebook: https://web.facebook.com/KrasseUltrarun/

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК

[/sociallocker]