Бургаски ученици грабнаха златото от национален турнир по “боче”

0
-
-

Учениците от отбора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Бургас завоюваха четири златни и един сребърен медал в XII национален турнир по „боче“ в град Плевен. Въпреки че са дебютанти в това състезание, те се представиха блестящо и спечелиха призови места в своите дивизии. Участието им бе предшествано от усилени тренировки, ръководени от Марияна Георгиева, лицензиран треньор в този спорт.

„Боче“ е игра с богата история, измислена в Италия. Разпространена е в Европа от римските воини и наподобява кърлинг, но се играе с керамични топки. Отборите са два, с по четири топки с различен цвят, а целта е една малка топка, наречена „палина“. До нея останалите топки трябва да стигнат на най-близко разстояние. За играта се изисква концентрация, но не е необходимо физическо натоварване.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е първото и единствено до момента бургаско училище, което разполага със свой отбор по „боче“.

Освен големия успех на  турнира в град  Плевен, гордост са и участията на училищните отбори по народна топка и футбол, които спечелиха първо и второ място в Регионалните игри на Спешъл Олимпикс в град Бургас, ръководени от треньора си – ресурсен учител Марияна Георгиева. Със същия треньор е и изключително силното  представяне на атлети от училището в Националните ученически игри за ученици с увреден опорно-двигателен апарат и детска церебрална парализа в град Стара Загора, организирани от Българска параолимпийска асоциация. Бургаските състезатели се представиха достойно, спечелиха общо десет медала в различните спортни дисциплини и се класираха на второ място в комплексното класиране.

Всички тези дейности и успехи са осъществени с подкрепата на училищното ръководство.

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК