Бургаски олигарх стана концесионер на кортовете до „Приморец“

0

„Спорт Бургас Център“ ДЗЗД е избрано за концесионер на тенис кортовете в център на града, близо до хотел „Приморец“. Това става ясно от докладна записка на кмета Димитър Николов, внесена в Общинския съвет навръх Никулден.

Спечелилото Дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД), в което участват посредством договор 2 или повече на брой лица, е регистрирано в Пловдив на ул. „Алцеко“ №16, ет.2. На същия адрес се намира адвокатска кантора. Зад дружеството обаче стои бургаският мултимилионер Димитър Караненов.Той се смята за местен олигарх в сянка.Хотел Приморец, който се намира наблизо също е негова собствненост.

„Спорт Бургас Център“ е бил единственият кандидат за концесионер на обекта, посочва още кметът. На закрито заседание на 29 ноември тази година комисията е оценила офертата на участника със 100 точки и съгласно правилника за прилагане на Закона за концесиите и в съответствие с изискванията, определени с решението на Общинския съвет, е предложила „Спорт Бургас Център“ ДЗЗД да бъде определен за концесионер. Предстои местният парламента да гласува решението на идната сесия.

Концесията се дава за срок от 32 години. Изпълнителят трябва да извърши строителни и монтажни работи по цялостно изграждане (проектиране и строителство) на „Спортен и развлекателно-атракционен комплекс“ на територията на съществуващата спортна площадка „Васил Левски“, да го управлява и поддържа след въвеждането му в експлоатация на собствен риск.

Минималната инвестиция в размер на около 1,9 млн. лв. следва да бъде направена през първите 2 години. До 25-ата година направените разходи се откупуват, а през последните 7 години концесионерът генерира печалба.

Концесионерът ще плаща на Общината 3 % от реализираните годишни приходи от експлоатацията на обекта, но не по-малко от 10 000 лв. годишно.

Стопанинът на спортния център ще има задължението да изгради минимум два тенис корта и две скуош зали. Той обаче ще има възможност да преработи техническия инвестиционен проект и да предоставя и допълнителни услуги, които да му носят приходи.

С изграждане на концесионния обект съществуващите тенис кортове, които в момента са в окаяно състояние, ще бъдат приведени във вид, отговарящ на актуалните изисквания на международните спортни стандарти. Обновената база ще създаде условия не само за тренировъчна дейност, но и за организиране на състезания. Ще може да се практикува и новият за бургазлии спорт скуош, който работещите хора в цял свят практикуват като антистрес терапия.

Със строежа на модерния спортен комплекс ще бъде завършена визията на ремонтираната територия между жп гарата и Морската градина на Бургас.