Ботев (Пд) напред към купата (вероятни състави)

0

15 май 2014 година, стадион „Лазур“ в Бургас. Малко след 21:00 часа Ботев Пловдив е загубил поредния си финал за Купата на България. Воденият от Станимир Стоилов тим на канарчетата пада с 0:1 от Лудогорец на Стойчо Стоев. Автор на единственото попадение е Роман Безяк (58-ата минута), а 9000 фенове на жълто-черните аплодират през сълзи любимците си, припомня „Тема спорт“.

Три години и 9 дни по-късно съдбата предоставя шанс на канарчетата за реванш. Днес от 18:30 часа на стадион „Васил Левски“ в София те отново се изправят срещу Лудогорец в битка за отличието.

Досега в своята история и двата тима имат по две купи във витрините си. Тези на Ботев обаче отдавна прашасват – 1962 и 1981 г., докато триумфите на разградчани бяха именно през 2014-а и две години по-рано. Въпреки шестте си поредни титли те имат само два дубъла.

От друга страна, изглежда, че орлите вече са преситени на вътрешната сцена и цяла пролет играят много под Възможностите си. Качеството на продукцията им е далеч от оптималното ниво. Лудогорец едва ли ще може да вдигне оборотите до максимум точно за този мач. И в това се крие шансът на Ботев. Да се възползва от факта, че през пролетта разградчани свалиха нивото на играта си.

За Ботев този мач спокойно може да бъде определен като събитието на сезона, като мача на годината. Докато за Лудогорец не може да се каже подобно нещо. За тях мачовете на истината бяха през есента в евротурнирите, а само след няколко месеца им предстоят нови такива в атаката на групите на Шампионската лига. Затова и евентуален триумф на канарчетата ще бъде много no-вълнуващ и емоционален момент. И ще се помни и след 30 години. Всеки знае каква цена ще има купата за бедния и изстрадал в последните години Ботев и каква за богаташите от Делиормана.

Жълто-черните показват подобрение в играта си с всеки изминал мач и това си пролича в плейофите с Берое. Намират се в добра форма, но за да спечелят този финал, при всички положения ще им е необходима и голяма доза спортен шанс.

Пловдивчани ще имат на своя страна безспорен и много силен коз – публиката, феновете им ще са поне 3 пъти повече от тези на Лудогорец. Над 6000 се чака да са жълто-черните привърженици по трибуните на Националния стадион „Васил Левски“ тази вечер и едва около 2000 тези, които ще подкрепят Лудогорец.

Възпитаниците на Георги Дерменджиев ще търсят да решат всичко още в редовното време. На върха на атаката ще е голмайстор № 1 в българското първенство Кешерю. Зад него Марселиньо, а по крилата ще действат Вандерсон – отляво, и Кафу – отдясно. И четиримата от офанзивното каре играха слабо срещу ЦСКА в Разград (1:1). Пред наставника на орлите има д8е дилеми. Първата е кой да действа като вътрешен халф до Дяков – Анисе, Саша или Кампаняро, като последният е с най-големи шансове. Другата е дали Моци ще започне като титуляр или не. В последните три мача румънецът бе на пейката за сметка на Игор Пластун. Украинецът се представи подобаващо, но въпреки това най-вероятно днес ще остане на пейката. Дерменджиев е доказал, че във важните мачове, а това все пак е финал, място за експерименти няма.

Постройката на канарчетата до голяма степен ще зависи от това дали бразилският нападател Фернандо Виана ще успее да се възстанови. С него в състава Николай Киров ще продължи да налага схемата 4-1-4-1. Зад Виана в линия ще са разположени Неделев, Балтанов, Бризола и Вутов, а пред защитниците ще действа Яя Меледже. В центъра на отбраната след изтърпяно наказание се завръща Виктор Генев. Така спрямо последния двубой с Берое в Стара Загора Белия ще направи само една промяна по състава.

Така 3 години по-късно Ботев поема нов курс по пътя към Купата на България с надеждата този път фортуна да е на негова страна.

Източник: „Тема спорт“

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК