Болт срещу Фелпс

0

Спорът кой е най-великият спортист в историята винаги поляризира мненията, феновете, журналистите, поколенията. Какви трябва да бъдат критериите? Кой би дръзнал да съпостави Майкъл Джордан с Диего Марадона, Мохамед Али с Роджър Федерер, Христо Стоичков със Стефка Костадинова?

Ако се приеме, че най-висшата изява за спортиста са олимпийските игри, а господството за дълъг период е основен критерий, то изборът се ограничава до Майкъл Фелпс и Юсейн Болт. Те са символите на стълбовете в олимпийската програма – плуването и леката атлетика.

Миналата година Фелпс окачи банските. Световното първенство в Лондон беше последното голямо състезание за Болт.

Списание „Спринт“ се нае с нелеката задача да се опита да обективизира субективното чрез показатели, с които да бъде безпристрастно определен най-великият олимпиец. Броят на критериите – 8, не е избран случайно. Толкова са златните медали на Фелпс от Пекин 2008 – героизъм, считан за непостижим и оттам отреждащ му най-високата позиция в пантеона на славата. Но дали наистина е така?

1. Тежестта на златото

Класация отреди място на Фелпс в десетката, ако американецът с актива си влезе в класирането на държавите по медали. Подвигът му в Пекин, подобрявайки считания за недостижим стандарт на Марк Шпиц (7 титли) и досега не може да бъде осмислен. При това Фелпс го предизвикваше почти при всяко свое олимпийски участие, без дебютното. Нечовешко.

Въпреки това, златото на Болт тежи повече. Той е най-бързият човек на планетата и с това автоматично взема най-ценната титла в спорта. Болт първи в историята спечели олимпийското бягане на 100 м три пъти. Повтори упражнението на 200 м и го потрети с щафетата на Ямайка на 4х100 м – 9 олимпийски титли.

От Царицата на спортовете започва остойностяването на всяка класация, но златото на Болт е по-тежко и поради по-големия риск от контузия. Котировката на ямайеца се вдига и от ограничените му възможностите за изява, заложени в програмата. Практически тясната специализация и тънкостите в биомеханиката правят от дисциплините в атлетиката отделни спортове.

Говореше се, че Мълнията от Ямайка ще мачка и на 400 м – дисциплината, с която извести присъствието си на света като юноша. Щеше да се пробва и в скока на дължина, хвърлйки ръкавицата на Карл Люис, който има 4 олимпийски титли в дисциплината и бе считан за най-великия олимпиец в атлетиката (10 медала – 9 златни и един сребърен).

ФЕЛСП 9 – БОЛТ 10

2. Доминация

Фелпс е спечелил 33 медала от 6 шампионата на планетата в 50-метров басейн (от тях 26 златни), 83 отличия от големи първенства (66 титли). Регистрирал е 39 световни рекорда (в 5 индивидуални дисциплини – 100 и 200 м бътерфлай, 200 м св. стил, 200 и 400 м съчетано) – повече от всеки плувец.

Болт се изправя с 8 световни рекорда, 5 от тях индивидуални (три на 100 м, актуалният е 9,58 сек, и два на 200 м – 19,19 сек) и четири участия на първенствата на планетата.
Да, талантът на Фелпс и по отношение на неговата универсалност е чудовищен. Практически освен бруста, няма стил и дистанция в рамките между 100 и 400 м, която да не е печелил на голямо състезание. В крайна сметка неговата универсалност е облагодетелствана и от програмата, позволяваща му да се хвърли в толкова много дисциплини. В Пекин например Майкъл плува общо 17 пъти.

Но допълнителните стартове на Фелпс носят й възможността за повече загуби.

И тук Болт има предимство. До световното първенство в Лондон не беше допускал поражение на голямо състезание от 2007 г. Фаулстартът му на 100 м на планетарния шампионат в Дегу 2011 не се брои. От първенствата на планетата има 11 титли.

ФЕЛПС 9 – БОЛТ 10

3. Дълголетие

Фелпс е недостижим по този показател, властвайки 16 г. Звездата му изгря още когато 15-годишен на олимпийските игри в Сидни 2000 почти докосна медала на 200 м бътерфлай, завършвайки пети. Пет олимпийски цикъла на битка със съперници настървени за реванш или поредната млада вълна, жадна за славата му! Спечели последните си отличия на 31 г. Възраст, която в плуването е считана не за пенсионерска, а за мезозойска.

Болт окачва шпайковете почти на същата възраст на 21-и август стана на 31 г.

ФЕЛПС 10 – БОЛТ 9

4. Влияние

В крайна сметка най-ценното, което оставя великият шампион е неговото наследство. Как се е справил като посланик на спорта си и колко младоци е запалил да тръгнат по стъпките му.

И ако приеме, че най-лесно е да се захванеш с атлетика (няма нищо по-естествено за човека от това да бяга), вдигаме котировката за Фелпс. Куршума от Балтимор е една от причините да има бум на плуването през последните години. Да се практикува в африкански и екваториални страни. Достатъчно е да бъде припомнена историята на Джоузеф Скулинг, трогнала цял свят в Рио. Или по точно снимката. Същата с момченцето от Сингапур, изпълнило детската мечта да се снима с кумира си, който години по-късно ще детронира, за да покори Олимп в Рио.

ФЕЛПС 10 – БОЛТ 9

5. Имидж

Плуването е с репутация на спорт, бягащ от скандалите. И причината е в неговата същност – в гетата няма басейни. Елитните състезатели са ученици или студенти, а възпитанието определя и поведението. И въпреки това Фелпс не успя да се опази от грандиозни издънки. На два пъти беше наказван, дори пропусна световно (Казан 2015). Имаше неблагоразумието да бъде спипан пиян зад волана. Щракнаха го и как пуши марихуана. Призна, че е стигнал дъното. Че дори мислел за самоубийство. Влезе в клиника за алкохолици, излезе вдъхновен за последния си поход към Рио.

Болт се опази от скандалите. Осъзнал е, че публичният му имидж е решаващ за отношенията му със спонсорите. При това за него предпоставките за гафове са си направо предразполагащи. Тъмнокож и див, той е израснал е къщурка без вода и асфалтиран път и на островна държава, обвита в дим от марихуана.

И върху двамата през целия им спортен път не падна и бегла сянка на съмнение за употреба на допинг.

ФЕЛПС 8 – БОЛТ 10

Василен Димитров, сп. „Спринт“