Бог да пази… Нигерия

0
-
-

След 51 години Англия е на финал на световно първенство, па макар и не на мъжки национални отбори. Трите лъва биха Италия с 3:1 и ще играят в неделя срещу Венецуела на Мондиала до 20 години, който е в Южна Корея.

На Острова се говори за следващото „златно поколение“, като е изумително, че нито една генерация от 1966-а не е стигала до финал на световно на нито една възраст!

И, ако преди половин век златната купа „Жул Риме“ вдигнаха сър Алф Рамзи, Боби Муур, сър Боби Чарлтън, сър Джеф Хърст и още достолепни британски поданици, отборът днес е изграден с много „привнесена кръв“. Нищо необичайно за света в наши дни, но прави впечатление особено приносът на Нигерия към този английски успех.

Цели шестима от основните играчи на Пол Симпсън са с корени в африканската държава, а куриозното е, че те още могат да изберат да играят не за Англия, а за Нигерия на ниво мъжки национален тим. ФИФА го позволява – не са направили дебют за първия отбор на Трите лъва.

Кои са Суперорлите по кръв в английското ново „златно поколение“?

И защо вместо „Бог да пази кралицата“, днес запалянковците би следвало да пеят… Бог да пази Нигерия?

Фикайо Томори (Челси) – пълно име Олувафикайоми Олувадамилола Томори, роден в Калгари, Канада.

Двамата му родители са нигерийци, но от 8-годишен е в Лондон и става част от Челси на 9. Централен защитник с внушителни физически данни, игра за отбора на Канада до 19 и 20 години, преди да смени избора си и сега да представлява Англия на световното, където е титуляр. Все още може да играе за Англия, Канада или Нигерия, когато дойде време да е част от първия отбор на … някой национален състав. През декември ще навърши 20 години.

Джош Онома (Тотнъм) – пълно име Джошуа Огенетега Петер Онома, полузащитник на 20 години.

Роден в Енфийлд, Англия, юноша на Тотнъм и досега е в клуба като вече записа 13 участия във Висшата лига. Представял е Англия на всички нива от 16 до 21 г., но все още може да избере Нигерия. А и Гана – родителите му са от тези две африкански държави! Започна турнира в Корея като титуляр, но бе наказан за полуфинала срещу Италия.

Доминик Соланке (Челси, от 1 юли – Ливърпул) – пълно име Доминик Айоделе Дом Соланке Митчел.

Родителите му са нигерийци, а той е роден в Бейзингстоук, Англия. Нападател, който изкара юношеските си години в Челси, както и под наем във Витес през сезон 2015-2016 г. и е считан за голям талант. Не поднови договора си с Челси и подписа с Ливърпул, където ще играе след 1 юли. През септември ще навърши 20 години. На турнира в Корея е с 4 гола, включително победния за 1:0 над Мексико на четъртфинала и два за 3:1 над Италия на полуфинала.

Адемола Луукман (Евертън) – пълно име Адемола Луукман Олажаде Луукман, родители нигерийци, роден в Уъндсуърт, Англия.

На 15 отива в Чарлтън, оттам през януари тази година го взе Евертън, като вече изигра 8 мача и има 1 гол за клуба от Висшата лига.

На първенството е истинска сензация по дясното или лявото крило, основен източник на пасове за нападателите и голмайстор вече с 3 попадения. Срещу Италия на полуфинала вкара за 2:1.

Шей Оджо (Ливърпул) – пълно име Олувасей Бабажиде Ожо, татко му е нигериец.

Роден в Хемъл Хемпстед, градче на 40-ина километра северно от Лондон, израснал в МК Донс, сега в Ливърпул, на 19 юни ще навърши 20 години.

Влезе и обърна мача с Италия при 0:1, използван е като жокер на турнира, левичар, но играе като дясно крило.

Овие Ежариа (Ливърпул) – пълно име Овиемуно Доминик Ежариа, роден в Саутпарк, Англия.

В Ливърпул е от 3 години, но е юноша на Арсенал, израснал е в Северен Лондон. На 19 години е, ще стане на 20 чак през ноември. Централен полузащитник. И двамата му родители са нигерийци.

Извън тези, които ще излязат в неделя за първа световна титла на родината на футбола, Нигерия може да се гордее (или да съжалява), че е дала още суперталант на Англия.

Деле Али (Тотнъм) – пълно име Бамиделе Джърмейн Али.

Звезда на Тотнъм и първия тим на Англия, татко му Кени е нигериец, а майка му – англичанка. Можеше да избере Суперорлите, но играе за Трите лъва. Вече е играч от световен калибър, говори се за интерес към него дори от Реал, но Англия няма защо да се страхува, че може да съблече националния екип.

И това не е всичко. В момента в Тулон се провежда ежегодният супертурнир за младежи, като Англия пак прати отбор до 20 години. И там е на полуфинал, като се представя отлично. В състава блестят Тариа Увакве – централен полузащитник на 17 години и Ике Угбо – нападател на 18. И двамата са от Челси, като общото освен това е, че са деца на нигерийски родители.

В Корея не отидоха по различни причини и още таланти, които бяха в плановете на селекционера Пол Симпсън:

Том Деле – централен полузащитник, 18-годишен от Тотнъм, чието пълно име е Айотомива Деле-Баширу.

Андре Дозел, Ипсуич, 18-годишен, син на Джейсън Дозел, който имаше нигерийски корени и играеше силно редом с Бончо Генчев в Ипсуич през 90-те години.

Познахте – и те двамата още могат да играят за Нигерия, ако пожелаят. Добавяме и един талантлив младок, който вече избра родинат на мама и татко пред Англия, където е израснал и си вади хляба.

Келеши Ихиеначо, 20 годишен, вече има 12 гола във Висшата лига за Манчестър Сити, но игра 9 пъти за първия тим на Нигерия и няма да може никога да стане част от Трите лъва.

Само си представете, ако всички горепосочени изберат да играят за Суперорлите… Какъв отбор може да има Нигерия на следващите три световни първенства, и то с уточнението, че това далеч не са всички талантливи играчи на тази страна!?

Източник: sportinglife.bg

Снимка: twitter.com/Football__Tweet

Харесай Фейсбук страницата на KotaSport.com ТУК