Бижутера: Букарев не трябва да се превръща в бушон! Левски може да навакса изоставането

0

Бившият капитан и спортен директор на Левски Христо Йовов говори пред „Тема Спорт“ за изминалата година на сините. Той похвали отбора за представянето му в защита, но посочи, че се иска много повече в предни позиции.

Г-н Йовов, каква година изпраща Левски според вас?
– За мен годината за Левски като цяло бе колеблива. Смятам, че отборът показа възход в много отношения, но ние като привърженици на отбора очакваме повече. Може да кажем, че 2017-а бе задоволителна, но се иска повече.

Разочароваха ли Габриел Обертан и Жорди Гомес, предвид това, че дойдоха със солидни визитки?
– Не, в никакъв случай. Не може да обвиняваме един футболист за даден провал. Аз винаги съм стоял далеч от такава мисъл. Отговорът се съдържа във въпроса. С оглед на визитките, които притежават, те не могат да бъдат разочарования. Може би трябва да се намери мотивация за тях.

Каква оценка може да се даде за първите месеци на Делио Роси начело на Левски?
– Това, което забелязах от работата му, е, че в отбора се изгради солидна тактическа дисциплина. И то най-вече във фаза защита. Може би италианският специалист набляга най-много на тези детайли. Левски играе много добре организирано в тази фаза. Но, както всички знаят и го казват, а не само аз, сините не се представят добре в атакуващ план.

В това отношение нападателите ли са най-големите длъжници до момента?
– Не, аз смятам, че това са комплексни неща. Не може да се винят нападателите, при положение че отборът играе много защитно и по тази причина вратата на противника остава доста далеч за атакуващите футболисти, които са принудени да се приберат по-назад и да се защитават. Когато един отбор играе предимно дефанзивно, много трудно нападателите могат да блеснат.

Какви задачи трябва да си постави Делио Роси по време на подготовката?
– Не мога да определям задачите на Делио Роси. Аз лично се надявам, че този облик на Левски се дължи на това, че всичко през есента се правеше в движение – и трансферите, и треньорската смяна на Николай Митов с италианския специалист. Сега Роси ще има достатъчно време да подреди футболистите си на правилните постове, да им обясни точно какво се изисква от тях. Тогава вече смятам, че по резултатите ще можем да съдим – те или ще бъдат налице, или няма да бъдат. След това вече можем да обвиняваме категорично старши треньора, ръководството или когото и да било.

На полуфиналната фаза от турнира за Купата на България Левски ще се изправи срещу ЦСКА. Какви са вашите очаквания за двубоите?
– От това, което показаха и двата отбора до момента, хората трябва да се съгласят, че ЦСКА играеше по-добре. Но както всички знаем, дербитата са с непредсказуем край. Сега не може да се даде еднозначен отговор, все пак има три месеца до първия мач и всеки може да промени облика си и да направи нужните трансфери, за да изглежда по по-добър начин. Евентуално след първите два двубоя през пролетта можем да дадем някаква оценка и да предвидим как ще завърши този сблъсък. А и много добре знаете какви са моите предпочитания. (смее се).

Може ли Левски да се включи в борбата за титлата?
– Точковият пасив не е притеснителен. Ако отборът играе добре, в този формат на първенството може да се навакса всичко. Проблемът е друг. Всички коментираме, че Левски не играе най-добрия футбол. Това трябва да ни притеснява. Ако се подобри начинът на игра, тези точки могат да се наваксат.

Кого от футболистите бихте отличили до момента през сезона?
– Трябва да се похвалят за добрата игра двамата централни защитници Давид Яблонски и Холмар Ейолфсон. Божидар Митрев също се представя на ниво. Все пак Левски допусна много малко попадения през есенния полусезон. От дълги години не е имало такава сигурност в защита. Но това се дължи на целия отбор и на начина му на игра. За съжаление не бяха отбелязани много голове. Аз не си спомням, откакто съм част от Левски, централният защитник да е бил голмайстор на отбора. В никакъв случай не искам да омаловажавам качествата на Давид Яблонски, но другите играчи в тима трябва да се замислят над това.

Разговаряхте ли с Асен Букарев? Ще успее ли да се справи на новата позиция?
– След като му е гласувано доверие, значи е направена сметка, че той ще се справи със задачите си. Познавам го много добре, бяхме и съотборници. Асен Букарев е човек, който е амбициозен, уравновесен, което е важно за такъв пост. Не е спонтанен и първосигнален. Това са предпоставки за добро бъдеще. Разбира се, че факторите са много, за да успееш като директор. Това го казвам от личен опит. Необходимо е да има доверие в теб и да ти се даде достатъчно поле за изява. Както и права, което е най-важното. И така можеш да изповядаш това, което смяташ, че е правилно, за да могат да ти държат сметка след това, а не някой друг да ти дава наставления и да ти казва какво да правиш и накрая да се превърнеш в бушон.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]