Бивш елитен рефер: Кабаков изпълни поръчка! Това е краят на футболното съдийство в България

0

Бившият елитен футболен рефер Петър Янински коментира съдийството на Георги Кабаков по време на двубоя между ЦСКА и Лудогорец за Купата на България. Както е известно, „армейците“ отстраниха своя съперник, а главният арбитър удари сериозно рамо на столичани. Ето какво каза за „Меридиан мач“ Янински:

„Това е краят на футболното съдийство в България. Но да караме поред. Първо дузпата за Лудогорец си я имаше. Не мисля, че има спор, но в общи линии това беше едно от малкото правилни решения на Георги Кабаков. Ситуацията с Александър Барт и Върджил Мисиджан беше просто кристално ясна. Не само, че трябваше да го изгони. Това не е фаул и червен картон, а дузпа и червен картон. Тук искам да кажа, че и коментаторът на мача, много некомпетентно обяви1, че се гледа къде започва нарушението. Това правило беше променено отдавна. Едно време беше така. От доста години вече се гледа къде свършва нарушението. А Барт пусна Мисиджан вътре в наказателното поле. Затова трябваше да има дузпа.

Голът на Лудогорец, който беше отменен, също беше редовен. Тук можем да бъдем по-снизходителни към страничния съдия, защото положението е тънко, а ние имаме възможност да го гледаме на повторения. Но е факт, че и тук решението беше грешно и беше в полза на ЦСКА-София.

Същото беше и при изгонването на Натанаел. В тази ситуация трябваше да бъде отстранен и Десподов, защото и той нанесе удар на съперника си.

Имаше и други по-дребни грешки. Например това, че след като даде жълт картон на Дюлгеров при дузпата, после при други две-три нарушения му спести още един такъв. Но на фона на всичко останало това са дребни пропуски.

Аз съм 100% сигурен, че Кабаков изпълни поръчка. На кого и защо не мога да кажа, но тези грешки не бяха от некадърност. Знам какво може този съдия. А и самият факт, че е поканен на семинар, че беше издигнат в по-висока международна категория, че обявиха, че ще свири напролет в Лига Европа, говори, че има качества. Така че това съдийство не беше от некадърност. Но не си мислете, че ще го накажат. Идва зима, идват празници, до пролетта всичко ще се забрави.

Искам да ви кажа, че ден по-рано гледах друго скандално съдийство на Етър – Славия. Ако съм футболист и дадат такава дузпа срещу мен като първата за Славия, на място ще нокаутирам съдията, ако ще това да ми коства кариерата и да не играя повече. Ето при този съдия да речем (б.р. -Петър Костадинов) се касае за чиста некадърност. Него не знам кой го набутва и кой го лансира.

Петър Петров казва, че само Боби Михайлов може да му поиска оставката. Спомняте ли си, че преди време имаше един шеф на съдиите Коце Костадинов? И той така говореше. Да сте чули скоро нещо за него? Изчезна и никакъв го няма във футбола. После имаше един Никола Джугански. С него – същата работа. Това ще стане скоро и с Петър Петров. Чувам, че след Конгреса щели да го махат. То па има си хас, след всички гафове на съдиите да не го махнат. Лошото е, че който и да дойде поне още две-три години съдийството няма да се оправи. Толкова е затънало всичко, че и най-авторитетният човек да дойде, трудно ще оправи бакиите. Марк Бата си идва в края на месеца да си вземе парите и да говори глупости пред вас журналистите, че съдийството се развива. А с мениджър на реферите като Илонка Джалева как да стане? Тя е уволнена дисциплинарно от предишната си работа, а те я правят мениджър на съдиите. Знаете ли тя за какво стои там? За да превежда на Антон Попов какво казва Марк Бата. Заради нищо друго. Сега предстои асоциацията на съдиите да направи тържество, мисля, че на 20 декември. Щели да определят съдия на годината. Най-добре да отложат тази церемония или да я премахнат, за да не се излагат още повече в очите на хората. По принцип преди мача ЦСКА-София – Лудогорец Кабаков изглеждаше основен фаворит, но след това, което извърши, май няма да има кой да излъчат. Наистина ще бъде смешна тази церемония за пред хората и за пред клубовете. Като свирят разни Железовци и Никола Поповци, така ще бъде“, коментира Янински.

[sociallocker id=5830] Абонирайте се за канала ни в youtube , за да виждате първи всички нови видео репортажи! Благодарим! https://www.youtube.com/kotasport [/sociallocker]