Биатлонист ли уби боса на Локомотив Пловдив Георги Илиев

0
-
-

Повече от 12 години ни делят от датата 25 август 2005 г, когато куршум, изстрелян от 50 метра, пронизва босът на „ВАИ холдинг“ Георги Илиев право в сърцето пред „Буда бар“ в комплекса Слънчев бряг.

До момента показният разстрел, както и десетки други знакови убийства на прехода, не е разкрит. Разследванията за екзекуциите на Илия Павлов, Васил Илиев, Димата Руснака, Милчо Бонев-Бай Миле и десетки знайни и незнайни „герои“ стоят замразени в МВР и истината за тях едва ли ще излезе наяве някога.

Преди четири години имаше надежда, че разстрелът на Георги Илиев ще бъде разкрит, но това не стана въпреки показанията на свидетели, които уличиха като пряк извършител на убийството пернишкият наркобос Васил Арарски-Райко Кръвта, също покойник.

Баща му Васил Василев-Бай Васо и неговите приближени бяха арестувани като бандата за поръчкови екзекуции „Килърите 3“. Делото срещу групата на бай Васо тръгна в спецсъда, но обвинение за убийството на Илиев от „Килърите 3“ така и не бе предявено, въпреки че разследването за смъртта на боса на „ВАИ холдинг“ бе възобновено през 2007 г от МВР.

„От показания на свидетели и направеният следствен експеримент след осем години в Слънчев бряг можем категорично да твърдим, че убиецът на Илиев е Райко Кръвта. Но доказателствата са твърде недостатъчни да се повдигне обвинение. Минало е твърде много време от извършване на престъплението. Още повече, че прекият извършител е мъртъв“, обясни пред Nbox един от разследващите случая експерти от полицията.

Хероин, кървава вендета и шамари предшестват убийството в Слънчев бряг

Според разследването битка за надмощие на пазара на наркотици в Югозападна България и последвалият показен разстрел на благоевградския лихвар Васил Гьорчев-Кьоравия през януари 2005 г. слага началото на войната между Георги Илиев и Райко Кръвта довела до фаталния изстрел в сърцето на боса на „ВАИ холдинг“ преди 10 години.

В МВР са категорични, че след овладяването на наркопазара в Перник и региона бандата на Райко Кръвта хвърля поглед на юг към Благоевградско и границата с Гърция. В Югозапада обаче господар е Кьоравия, считан за дясна ръка на Георги Илиев.

Арарски решава да действа радикално, да превземе района, защото Перник вече му е тесен.

„Няма ВИС, няма СИК. Тук е Перник!““, заявява пред доверените си хора Кръвта.

В мразовития 20 януари 2005 г. Васил Гьорчев-Кьоравия отива както винаги към хотел „Ален Мак“ в центъра на Благоевград, където държи офис. Но не успява да стигне. На площада пред хотела получава куршум в сърцето и умира на място.

Показанията на бивши членове на групата на Кръвта са категорични. Той застрелва хладнокръвно Гьорчев с пушка с оптичен мерник от отсрещната сграда, след което бяга с кола, която го чака наблизо.

Бандитите от „Килърите 3“ споделят пред разследващите любопитна подробност- уменията си на убиец Кръвта придобива в Испания, където се подвизава три години. Има съмнения, че той е участвал в поръчкови разстрели и там.

В началото на 2005 г. Арарски получава обаждане от един от най-близките си хора – Иван Стойчев-Дилъра. Дилъра е уплашен, тъй като Кьоравия поискал да му отчита 400 000 лв. от продажбата на дрога. В противен случай щели да го убият. Тогава Райко Кръвта решил, че е дошъл момента да ликвидира Гьорчев. След разстрела той дори се хвалел пред подчинените си, че лично го е застрелял, твърдят „пропелите“ мафиоти от Перник.

Убийството на Кьоравия обаче предизвиква гнева на Георги Илиев. „Пропелите“ бандити от пернишката бригада разказват, че той извикал на среща в дома си Арарски през април. Кръвта се подготвя за най-лошото събира главорезите си и ги подкарва с две коли към София. Всички са въоръжени до зъби и заемат позиции край жилището на Илиев. Арарски им заповядва : Ако не изляза до час нахлувайте!!

Срещата между Илиев и Кръвта е тягосна. Твърди се, че босът на „ВАИ холдинг“ удря няколко шамара на пернишкия бос и го заплашва със смърт заради убийството на Гьорчев.

„Този е мъртъв да знаете!!“ заявява на главорезите си Кръвта на излизане.

Разследващите научават, че от април Кръвта подготвя екзекуцията на Илиев.

Фамилната банда дебне край „Маями“ и „Хризантема“

На Райко Кръвта му помагат баща му Бай Васо и неговият брат Румен. Има доказателства, че тройката наема апартамент в Несебър малко преди началото на летния туристически сезон.

Румен Арарски е натоварен със задачата да следи боса на „ВАИ холдинг“ на яхтата му „Маями“, закотвена на кея в Несебър. Първоночално идеята е Илиев да бъде убит там. Дори Кръвта наема водолазна екипировка, с която да стигне до яхтата незабелязано. Планът пропада, защото шефът на „ВАИ холдинг“ се появява за кратко там. Моментът настъпва на 25 август 2005 г, когато в Бургас на стадион „Лазур“ се играе мач от турнира за купата на УЕФА между „Локомотив“-Пловдив, собственост на Георги Илиев, и ОФК „Белград“. Пловдивчани печелят с 1:0, Илиев е в ложите, след което слиза в съблекалнята да поздрави лично играчите.

Оттегля се с охраната си в „Буда бар“, част от неговия комплекс „Мултиплейс“ в Слънчев бряг, за да празнува победата. Той не знае, че в храстите край хотел „Хризантема“ го чака смъртта в лицето на Райко Кръвта и баща му бай Васо.

Последните думи : Ела да пием по една ракия

Илиев сяда в сепаре на терасата с изглед към улицата, което е любимото му място. Около 22:27 часа телефонът му звъни. Той става прав, за да разговаря. Обажда се Емил Наков, изпълнителен директор на „Локо“- Пловдив.

„Ела да пием по една ракия, кога ще се научиш да пиеш“, казва боса на „ВАИ холдинг“ и се обръща на юг. Точно в този момент е прострелян смъртоносно с един-единствен куршум, разказват следователи. Куршумът попада на два пръста над гръдната кост.

Илиев пада мъртъв по очи, пред очите на охраната си, която не е чула нищо. Първоначално разследващите мислят, че е стреляно от високите етажи на близка сграда. Два дни по-късно-на 27 август, едва при третия оглед на мястото са открити две стойки в живия плет, висок над 2 метра. Той затваря градината на хотел „Хризантема“ към локалното платно на пътя. След около 15 минути е намерена и пушката „Анщуц“, 22 калибър. Пушката, немско производство, е хвърлена наблизо в тревата. Оръжието се използва в биатлона. Лазерната оптика е руска.

През 2013 г. по запитване на нашето МВР в Германия е направена справка по серийния номер на оръжието. Немската полицията е установила откъде е купено и най-важното от кого. От Райко Кръвта, който внесъл пушката нелегално в България.

Васил Арарски-Кръвта обаче не успява да стане крал на наркотиците на Югозапада. На 12 октомври 2005 г., почти два месеца след разстрела в Слънчев бряг наемник в автомобил прави на решето с автомат „Калашников“ Арарски, докато излиза от хотел „Струма“.

Стефан Ташев, Nbox