Берое подчини Лукойл и взе Суперкупата

0
-
-

Отборът на Берое (Стара Загора) започна по отличен начин сезон 2017/18, след като тази вечер възпитаниците на Любомир Минчев се наложиха над Лукойл Академик с 86:85 и по този начин спечелиха Суперкупата на България.

Най-полезен за старозагорци беше Александър Дейвис, който се отличи с „дабъл-дабъл“ – 20 точки и 13 борби, докато за „студентите“ с 27 точки завърши Христо Николов.

Двубоят започна отлично за „студентите“, които успяха да поведат след пет безответни точки на Христо Николов за по-малко от 30 секунди игра. Шампионите продължиха да доминират и бързо увеличиха аванса си – 14:5, като с основна заслуга отново бе Гларуса, който продължи наказателната си акция към коша на съперника. Случващото се в тези минути принуди Любомир Минчев да вземе прекъсване, но указанията му не помогнаха и след първите десет минути Берое изоставаше с 12 точки – 19:31.

В началото на втория период двата отбора си размениха ролите, след като „зелените“ от Стара Загора подобриха значително представянето си, което им позволи да реализат серия от 10:0 за точно три минути игра и да се доближат застрашително до съперника – 29:31. В оставащото време играта вървеше кош за кош, но на няколко пъти баскетболистите на Берое демонстрираха висока класа в нападение, което им позволи на стигнат до равенството на почивката – 42:42.

Първите точки във второто полувреме дойдоха след тройка на гарда на Академик Рафа, а след добра защита на „студентите“ отново Рафа се разписа за 47:42. Последваха силни минути за старозагорци, които стигнаха до пълен обрат 51:50, като до края на третия период те стояха с една идея по-добре от съперника и това им даде възможност да влязат в заключителните десет минути с преднина от пет точки – 64:59.

Александър Дейвис от Берое реализира нови две точки на старта на последната част след страхотна забивка през Димитър Димитров, а няколко секунди по-късно Паркър се разходи през защитата на „студентите“ и „зелените“ поведоха с 10 точки – 72:62 при 6:59 минути до финалната сирена. Шарон Друкер реагира бързо и взе прекъсване, а веднага след подновяването на играта Христо Николов напомни за себе си със седем безответни точки – 69:72. Логично последва прекъсване за Любо Минчев, след което възпитаниците му успяха да се откъснат отново, но това далеч не бе всичко.

Малко повече от три минути преди края „зелените“ направиха няколко поредни грешки, докато под другия кош Николов и Рафа бяха безпогрешни и върнаха надеждите на Лукойл Академик – 82:83 при 1:21 минути до края. Драмата в оставащото време бе пълна, след като пейката на Берое си изпроси техническо, а Рафа вкара за 85:85. Точно в този момент, когато по всичко личеше, че двубоят отива в продължение, „студентите“ допуснаха елементарна грешка, която позволи на Дейвис да вкара един наказателен и да донесе Суперкупата на България за Берое – 86:85.